Már korábban is írtunk arról, hogy a Terminátort alakító színész és a tavaly novemberben megválasztott amerikai elnök viszonya egyáltalán nem felhőtlen: 

  • Trump folyamatosan a Twitteren piszkálja a politikával rendszeresen foglalkozó színészt.
  • Schwarzenegger pedig legutóbb felvetette neki, hogy igazán kereshetne valakit, aki ellenőrzi neki a tényeket (mielőtt mondjuk twitteli őket), vagy legalább jobb vicceket ír.

Kalifornia állam egykori kormányzója most azért kampányol minden közösségimédiás felületén, hogy ne legyen olyan egyszerű a politikusoknak a választókerületek határainak újrarajzolásával (politikai szaknyelven gerrymanderinggel) trükközni.

Manipulálni a választókerületeket

A választókerület-manipuláció, vagy nemzetközileg ismert, angol nevén gerrymandering politikai fogalom: a választókerületek határainak olyan átrajzolása, mely valamelyik félnek a választásokon előnyt biztosít. Tipikusan a már hivatalban lévők tudnak élni ezzel a manipulációs eszközzel, nálunk a Fidesz is trükközött ezzel.

Csakhogy mindeközben szinte mindenki azért könyörög Schwarzeneggernek, hogy kezdjen el újra, hivatalosan is politizálni és induljon szenátusi tisztségért. A 69 éves színész azonban arról írt Twitter oldalán, hogy nem fog politizálni, de az a célja, hogy a józan ész érvényesüljön Washingtonban is (ezt nem nehéz Trumpra tett célzásként értelmezni).  

Schwarzenegger szerint a választókerület-manipuláció teljesen tönkreteszi a politikai rendszert, és a jövőben mindent megtesz azért, hogy harcoljon ellene. A színész egyébként rendszeresen beszól az elnöknek a Twitteren (erről itt lehet részletesen olvasni), és sokan azt várják tőle, hogy majd ő ellensúlyozza Donald Trump hatalmát a republikánus párton belül.

Az biztos, hogy a 2003 és 2011 között kaliforniai kormányzó tiszséget betöltő Schwarzenegger erre tökéletesen alkalmas lenne, hiszen ő népszerű sztár és politikus is egyben, ráadásul ő tényleg képes értelmesen – és persze néha viccesen – vitázni Trumppal. De mivel nem az Egyesült Államokban született, elnök sajnos nem lehet – legalábbis egyelőre.

via People