Chuck Berry a rock'n'roll történetének egyik legmeghatározóbb személyisége volt, 90 éves korában, St. Louis-i otthonában hunyt el. A zenész otthonába helyi idő szerint szombat délben egy vészhívást követően érkeztek ki a mentők, de már nem tudták megmenteni az életét.

Charles Edward Anderson Berry Sr. 1926 október 8-án született. Mielőtt elkezdett volna a zenével foglalkozni (vagy legalábbis komolyan foglalkozni), addig asztalosként, szabadúszó fotósként, takarítóként, sőt, fodrászként is dolgozott.

Aztán, amikor már a zene volt az elsődleges az életében, számos bandában gitározott, de az 1950-es években már saját lemezei jelentek meg.

Berry nem csupán a gitározásban virított nagyot, hanem zenészként, dalszerzőként is. Talán akkoriban ő volt az egyetlen előadóművész, aki ennyire sokoldalú volt - gyakorlatilag bármihez értett, aminek csak köze volt a zenéhez.

Jellegzetes színpadi kacsatáncát sok előadó utánozta már, de Berry személye önmagában is inspiráló volt minden rock'n'roll-előadó számára, Elvis Presleytől kezdve, a Beatles-ön át egészen a Rolling Stones-ig. Balhés élete viszont kétségtelenül alakította az imidzsét.

A zenész 1984-ben kapott Grammy-életműdíjat, 1986-ban pedig a Rock and Roll hírességek csarnokába is beiktatták. 35 év után először új albumot jelentetett meg idén, Chuck címmel.