Igaz, hogy itthon nem ostromolta a nézettségi listákat a nemrég bemutatott Wonder Woman: A Csodanő, de Amerikában minden előzetes várakozást felülmúlva teljesített a mozikban, és már két hete a legnépszerűbb film, amire több, mint 200 millióan váltottak rá jegyet. Miért is fontos ez?

  • Nagy fricska ez azoknak a hollywoodi, hímsoviniszta producereknek, akik korábban mindenhol azt hangoztatták, hogy egy női főszereplővel készült szuperhősfilmre biztos senki nem lenne kíváncsi. 
  • Arányaiban is több női néző ment el megnézni a filmet, de szuperhősfilm esetében most először fordult az elő, hogy több hölgy, mint férfi látogató ült be a moziba.
  • A Wonder Woman hosszú idő után az első ilyen típusú film, aminek nem elég, hogy nő a főszereplője (a 32 éves modell-színésznő, Gal Gadot) és a rendezője is, de rengeteg nő dolgozott a stábban a vizuál effektestől kezdve a dekoratőrön át a produkciós designerig.

Ezt a filmet a nőknek szánták

Szemben a sok nyári blockbusterrel, a Wonder Woman egy olyan kivételes film, ami a nőknek készült. A film alaptörténete is ugye az, hogy a férfiak által uralt társadalomba kerül egy nő, aki előtte sosem találkozott a másik nem képviselőivel.

Ez nyilván felvet olyan kérdéseket, amelyek a női egyenjogúságról szólnak, de a film rendezője, Patty Jenkins úgy tudja megmutatni a feminizmust egy hollywoodi blockbuterben, ahogy azt eddig még nem nagyon tette senki: 

finoman, és egyáltalán nem erőszakosan, tolakodóan.

Sőt, a Wonder Woman valójában az egyenlőséget hirdeti, általánosságban. 

Gal Gadot, a csodanő 

Nem véletlen, hogy a WW eljátszására egy határozott, és komoly női szerepre képes színésznőt kerestek. Végül az izraeli modellre esett a választás, akinek ez az első főszerep az életében - már majdnem feladta a hollywoodi színészi karrierjét, amikor  Los Angelesben meghívták egy titkos meghallgatásra, és végül ő kapta meg a Csodanő főszerepét. 

Az eredeti képregény írója a poliamóriában hitt

Érdemes még megnézni, hogy honnan is származik ez a film, és felidézni az eredeti képregény írójának háttértörténetét. A Wonder Woman megszületése William Moulton Marston pszichológus és író nevéhez fűződik még a negyvenes évek elején. Szerinte a korai képregények mind szexisták és erőszakosak voltak, többek között ezért is állt elő egy női szuperhőssel - pszichológiai elméleteinek megfelelően domináns nőt szeretett volna ábrázolni, aki egyúttal szerető, érzékeny és gyengéd is. 

Marston főhősének neve az eredeti elképzelés szerint Suprema lett volna: egy olyan karakter, akinek szuperereje egy varázslasszó, amely igazmondásra késztet mindenkit. 

A Csodanő kitalálója egyébként a többszerelműségben, vagyis a poliamóriában hitt: felesége, Elisabeth Holloway Marston mellett egykori hallgatója, Olive "Dotsie" Byrne is a szerelme volt. A Wonder Woman külső és belső tulajdonságai megformálásában mindketten szerepet játszottak ők, akik Marston halála után is együtt maradtak, és egészen életük végéig egy háztartásban éltek.

Arról, hogy mi is pontosan a poliamória, itt írtunk.

via Daily Mail

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Miért is annyira fontos, hogy a Wonder Woman ennyire sikeres lett Amerikában?

Női főszereplővel, női rendezővel készült a Csodanő, és hosszú idő óta ez az első szuperhősfilm, ami több nőt vonzott a mozikba, mint férfit.

21 · Jun 17, 2017 05:35pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments