Mivel nagy valószínűséggel 2019-ig nem lesz új rész, ezért bőven van időnk kibeszélni a Trónok harca hetedik évadában történteket. Mert történt egy-két dolog. Lehet, hogy nem kell Trónok harca-elvonásban elsorvadnia a rajongóknak, amennyiben George R.R. Martin végre befejezi és nyomdába küldi a hatodik, azaz az utolsóelőtti könyvet. De most maradjunk a tévésorozatnál.

Szögezzük le menten, hogy jó, pörgős, eseménydús, érdekes, izgalmas, intrikákkal, na meg nagy találkozásokkal teli volt a hetedik évad. Sőt! Szerintem az utolsó rész is kifejezetten jó volt. Eszetlen király volt, ahogy a jégsárkány a fagyos leheletével lebontotta a Falat, jó volt látni, hogy Jon és Daenerys összejött, és persze Kisujj is megérdemelte végre, hogy valaki elvágja a torkát.

De!

A részletes kritikát meghagyva a profiknak, csak annyit, hogy volt egy-két üresjárat.

Mire gondolok? Például a nagy megbeszélést megelőző sétálgatásra. Hogy mindenki ott állt a nagy csarnokban és nem történt semmi, csak ültek és néztek, meg vártak, hogy megjöjjön Cersei, aztán meg Daenerys végtelenül színpadias sárkányháton való megérkezésével ment az idő. Lehet, hogy minden eddiginél hosszabb volt ez az évadzáró, de ha a vágók lenyesegették volna az ilyen, és ehhez hasonló fölösleges másodperceket, akkor máris nem illene az évadzáróra a leghosszabb epizód jelző.

És tényleg felesleges volt ennyi várakozás és egymás nézegetése ennél a jelenetnél, hiszen semmivel se lett tőle feszültebb a hangulat. Oké, Cersei beszólt Daenerysnek, hogy megváratta. Közben meg ő sem érkezett pontosan, ugye.

A Hegy lett a legnagyobb szobanövény.

Az egy dolog, hogy hat részen keresztül nem volt semmi dolga, sőt, utoljára az előző évadban volt jelentőségteljes megmozdulása, amikor kitépte egy katona gerincét, de most minimum kétszer is lett volna rá lehetőség, hogy valami többet is lássunk tőle annál, minthogy áll egyhelyben, a belilult fejére húzott sisakjában és a fekete páncéljában. Egyszer Tyrion, egyszer pedig Jaime mondta Cerseinek, hogy adja ki a parancsot A Hegynek, rajta, ölesse meg nyugodtan, de nem történt semmi. Nyilván nagyon rossz lett volna látni, ahogy Tyrion vagy Jaime ilyen simán meghal, de legalább lett volna funkciója a tudományos módszerekkel feltámasztott szörnynek.

Ebben csak az az igazán idegesítő, hogy így fölöslegesen is mutogatják. Persze, érzékeltetik a nézőkkel, hogy ő még itt van, tessék vele is számolni, de csak azért beállítani biodíszletnek, mert majd egyszer az utolsó évadban talán lesz egy epikus jelenete (tán letépi majd a jégsárkány fejét?), hát elég bosszantó. Például, amikor a fegyverszünetről ment a nagy diskurzus, akkor akár meg is történhetett volna a nagy összecsapás közte és Véreb között, mert miért ne.

Más apróságok miatt is lehet hőbörögni, hogy

  • nem úgy volt, hogy a boszorkány jóslata szerint Cerseinek három gyereke lesz, aztán szevasz?
  • Jaime mit szeret Cerseiben egyáltalán? 
  • Tyrion most irigykedve vagy valami sötét titkot rejtegetve nézte olyan jelentőségteljesen a hajón Daenerys szobájának ajtaját, amikor a sárkánykirálynő épp vérfertőző kapcsolatba lépett Havas Jonnal?
  • Bran miért hiszi, hogy feltétlenül el kell mondani Havas Jonnak, hogy ő Targaryen? És miért kell nekünk ezt ennyire szájbarágósan elmagyarázni, amikor A Nagy Háború mindennél fontosabb, nem?
  • Amúgy sikerült kibányászni a Sárkánykőn a sárkányüveget, vagy mezei kardokkal akarják legyőzni a Másokat?

Megannyi kérdés, de sehol egy válasz. És nem is lesz egy darabig. :(((

[Szerencsére a Facebook-oldalunkon elmondhatják a véleményüket, erről is.]

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
A Trónok harca évadzárójának legidegesítőbb részei

Nagyon szép volt, nagyon jó volt, tele volt izgalommal, történéssel, intrikával, de azért volt egy-két dühítő dolog is.

17 · Aug 29, 2017 04:27pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments