Idén ősszel volt 25 éve, hogy megjelent Madonnától az Erotica album. Ekkor, 1992-ben a közönség egy része és a kritikusok úgy érezték, hogy a Like a Prayer és a Vogue bombasztikus sikerei után az Erotica-korszakkal megkezdődött az akkor már veteránnak számító énekesnő pályáján a leszállóág. Ezt a viszonylagos mélyrepülést egészen 1998-ig fel lehetett hánytorgatni Madonnának, de a Ray of Light megjelenésekor a legbőszebb fikázók is kénytelenek voltak újra egy hosszú időre elhallgatni.

Szóval az Erotica Madonna korábbi sikereihez képest akkor bukásként lett elkönyvelve, de 25 év távlatából már ez az album is egy mesterműnek tűnik (rosszmájúak hozzátehetik, hogy főleg a 2010 óta megjelent Madonna-zenékhez képest). Persze a szex nem csak az Erotica című album fő témája, hanem a popkirálynő egész karrierjében meghatározó volt, ezért talán jól jön most egy lista az 5 legjobb olyan Madonna-számról, ami a szexről szól. És mivel a Madonna-produkció, amikor nagyon jó, akkor mindig a végletekről szól, úgyhogy az 5 legjobbhoz hozzátettük az 5 legrosszabbat is.

Meglepő egyébként, hogy ahhoz képest, hogy Madonna neve mennyire összefonódott a szexszel, és hogy a popkirálynő produkciójában mennyire át volt és van mindig minden itatva az erotikával, kacérkodással, meztelenkedéssel, meglepően kevés olyan Madonna-szám van, ami tényleg konkrétan és direktben a szexről szól. Nézzük-hallgassuk őket visszafelé, azaz az ötödiktől az első felé haladva!

Az 5 legjobb Madonna-szám a szexről

5. Skin

Az 1998-as Ray of Light album annyira erős, hogy még a nem híres számok között is olyan remekművek vannak, mint ez a Skin című dal. A hangzás így csaknem 20 év távlatából is megdöbbentően modernnek hat, miközben Madonna a szex előtti első érintésről énekel – ami azután jön, azt szavak nem adják vissza, de úgyis benne van a zenében, illetve abban, ahogy Madonna végtelenítve nyögi, hogy „csókolj...!, csókolj...!, csókolj...! csókolj...!” Az extázis szót nem lehet kihagyni a bekezdésből, ha az ember erről a dalról ír.

4. Rain

Az egyébként közfelháborodást kiváltó, és a Sex című, pornográfba hajló könyvvel kiegészített Erotica album egyik legvisszafogottabb száma ez, de természetesen ez is a szexről szól. „Tavaszi zápor fűszere a földnek” – mondta Shakespeare a szerelemről, és Madonna ezt a párhuzamot viszi tovább ebben a számban, amihez a díjnyertes klipet Mark Romanek készítette.

3. Like a Virgin

Ez volt az a dal 1984-ben, ami Madonnából világsztárt csinált. Hogy mennyire szól konkrétan a szexről és mennyire csak általában a szerelemről, arról lehetne vitatkozni, mindenesetre a dal eredeti, szinte bájosan naiv mondanivalója valószínűleg valami olyasmi, hogy az ember szívszerelmével minden alkalom ugyanolyan izgalmas, mint az első.

Aztán Madonna a Blond Ambition című turnéval 1990-ben jól odatett a fenti, viszonylag hamvas értelmezésnek, és azóta a Like a Virgin a legbizarrabb szexuális fantáziák popzenei aláfestője tud lenni.

2. Erotica/You Thrill Me

A Rain című szám azt mondja, hogy szeretkezni olyan, mint kiállni a frissítő nyári esőbe, de ugyanezen az Erotica albumon a címadó dal viszont az olyan típusú szexről szól, ami inkább arra hasonlít, amikor az embert elgázolja egy kamion. Ezt megelőzően a Depeche Mode csinált slágert a szado-mazó szexről, később pedig Rihanna, hát íme Madonna gondolatai a témáról.

Az idén 25 éves Erotica című számot Stuart Price 2006-ban a Confessions turné alkalmából egyesítette annak egy korábbi, hivatalosan kiadatlan, You Thrill Me című verziójával, majd az egész alá kitalált egy teljesen más zenei alapot. Így a szám továbbra is a szexről szól természetesen, de most nem fülledten és durván, mint 1992-ben, hanem érzékien és szinte ünnepélyesen. Talán nem túlzás megkockáztatni, hogy Madonnának ilyen jó száma 2006 óta nem volt több.

1. Justify My Love

Ez a szám is elmúlt már 25 éves, de aki van elég öreg, a mai napig megemlegeti, hogy mekkora botrány volt belőle annak idején. Fülledt, érzéki, hátborzongató és semmi máshoz nem hasonlítható dal ez, talán nem is dal, a popzene hagyományos fogalmai szerint biztosan nem. Madonna zsenialitásának bizonyítéka, hogy egy ilyen különleges kompozíciót a slágerlisták élére tudott vinni. És ha ehhez egy gruppenszexes videó kellett 1991-ben, az sem lehetett akadály.

Az 5 legrosszabb Madonna-szám a szexről

5. Did You Do It?

Akármennyire is nagyra értékeljük a most 25 éves Erotica-albumot, azért a projekt tartalmazott egy egyértelmű ballépést. Madonna szinte a világ összes zenei műfaját és stílusirányzatát kipróbálta már, és még a rock meg a cigányzene is tudott neki jól állni, de a gengszterhiphop sajnos mindig is ellenállt Madonna tehetségének.

Ebben a Did You Do It? című számban nem is Madonna rappel (ez az egyetlen jó tulajdonsága), viszont róla rappelnek, konkrétan arról, hogy valaki jól megdugja. Hogy ne legyen olyan uncsi, refrén gyanánt bevágják időnként az alapul használt, Waiting című szám egyik sorát, hogy azért mégse hiányozzon Madonna teljesen. Annyira nem lett telitalálat ez a kompozíció, hogy az Erotica album csomó verziójáról hiányzik is, illetve csak bónuszdalként szerepel.

4. Candy Shop

Sok megdöbbentő dolog van ezzel a számmal kapcsolatban, kezdve például azzal, hogy a társszerzője Pharell Williams, aki olyan gigaslágerekért felelős, mint a Get Lucky, a Blurred Lines vagy a Happy. Valahogy Madonnával közösen nem sikerült neki túl nagyot alkotnia 2008-ban, és az is megdöbbentő, hogy Madonna viszont mégis úgy érezte, hogy ez a dal annyira szuper, hogy erről nevezte el az egész albumot (Hard Candynek) meg az utána következő, Magyarországra is elhozott turnét (Sticky and Sweetnek). Pedig a legnagyobb jóindulattal azt mondhatjuk erről a dalról, hogy a zene uncsi, a szexet pedig édességfogyasztáshoz hasonlító dalszöveg kínosba hajló. De kétségtelen, hogy később jött még ennél sokkal rosszabb is.

3. Body Shop

A dal címe a Candy Shop címére hajaz, és az egész szám is hasonló, csak ez már annyira gyenge, hogy már maga Madonna se érezte úgy, hogy erről egy egész albumot el lehetne nevezni. Az egyetlen különbség: ez az uncsi dal most nem az édességfogyasztáshoz, hanem az autószereléshez hasonlítja a szexet. Íme az élő verziója.

Mindez a legutóbbi Madonna-albumon található, a Rebel Hearton, csakúgy, mint a...

2. Holy Water

És Madonna legutóbbi albuma elhozta nekünk azt a dalt is, ami a puncinyalást a szenteltvíz szürcsöléséhez hasonlítja. Ez a Holy Water című dal, aminek megszövegezésekor Madonna elfelejtette, hogy a blaszfémiát fénykorában csak akkor használta, ha volt az egész mögött valami totál váratlan ötlet és/vagy fontos mondanivaló.

Hát Madonna korábbi karrierjének ismeretében nincs sok váratlan abban, hogy a popkirálynő keveri a szexet a vallással, azt meg a vak is látja, hogy fontos mondanivalója meg aztán végképp nem volt éppen Madonnának – semmi új nem jutott eszébe, úgyhogy visszanyúlt vissza ahhoz, ami már annyiszor bejött neki: hogy keveri a szexet a vallással. Vajon nem érti Madonna, hogy régen ez miért működött, most meg így miért nem működik? Vagy érti, csak nem érdekli, csinálja megszokásból és kész? A fene tudja.

1. Revolver

Ha az lenne az egyetlen baj ezzel a számmal, hogy egy olyan vállalhatatlan figura vendégszerepel benne, mint Lil Wayne, akkor nem ez lenne az első a legrosszabbak között ezen a listán. De sajna Madonna itt már megint a hip-hoppal kacérkodik, és úgy tűnik, hogy valami nagyon nagyot akar mondani, csak nem túlságosan világos, hogy mit. „Ahogy én szeretek, az egy revolver, a szex velem gyilkos – szeretnél boldogan meghalni?” Elismerésem mindenkinek, aki egy ilyen refrén után tud másra is gondolni, mint hogy Madonnának biztosan valami nagyon súlyos nemi betegsége van. Ez a dal annyira kínos, hogy bár slágernek szánták, végülis klip sem készült hozzá, élőben viszont pisztolyt lóbálva adta elő ezt a számot a popkirálynő.

Különösen dühítő, hogy amíg korábban kislemezre tényleg csak az igazán erős dalok kerültek, addig 2009-ben már ezt is csatába küldte Madonna a slágerlistákon, ahol érthető módon csúnyán leszerepelt. Érzékenyebb rajongók akár inzultusnak is felfoghatják, hogy ezt a Revolvert volt képük odatenni a Celebration című besztofba minden idők legnagyobb Madonna-slágerei közé.

 Bonus track

Na de kinek lenne szíve a Madonna+szex témát egy olyan pocsék számmal  lezárni, mint a fenti? Szóval bónuszként álljon itt még egy jó dal, hiszen (egyelőre még) az élvezhetők vannak többségben, íme a Hanky Panky az elfenekelős szex örömeiről a Dick Tracy című film mellé készült jazzes albumról 1990-ből.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Az 5 legjobb Madonna-szám a szexről – és az 5 legrosszabb

25 éves a '90-es évek nagy botrányköve, ami majdnem Madonna karrierjébe került: az Erotica album. Ünnepeljünk a legdirektebben szexes Madonna-számokkal!

32 · Oct 11, 2017 09:59am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments