Közel ötven nap kőkemény verseny után Iliász és az elfogadás győzelmével véget ért a Suvivor 2017-es magyar évada. Ilyenkor pedig az ember – főleg az, aki látott már amerikai évadokat – , óhatatlanul összehasonlítja a kettőt. Pláne, hogy a tengerentúli verzióhoz képest a hazai nemcsak sok helyen szerkezetileg, de a magyar gógyi miatt, szellemiségben gyakran különbözött. A külföldi verzión szocializálódott nézők gyakran legyintettek a magyarra, mondván, hogy ez csak „édenhotelezés” az IGAZI Survivorhöz képest, amiben a játékosok tényleg néha annyira szenvednek, hogy kis híján belehalnak.

Nehéz eldönteni, hogy az RTL féle Survivornak ez a különbség a javára vagy hátrányára vált-e, de az biztos, hogy nem egyszer fordult elő az amerikai műsorban, hogy annyira túltoltak egy-egy kínzást, hogy az emberben megkérdőjeleződött, tényleg jó-e ezt nézni. Ezek közül hoztuk el most a legextrémebb példákat, némelyiket pedig még párba is tudjuk állítani Iliász és barátai szenvedéseivel.

Az éhezés

A műsor alaphangulatát – Éden Noémi szavaival élve – a manuperáláson kívül az étel hiánya adja meg. Azt mindig izgalmas végignézni, hogyan keresnek a rizs mellé extra táplálékot, és miként trükköznek vele, ahogy nyilván az is érdekes, hogy milyen hatással van a testükre és mentális egészségükre, hogy keveset esznek. Nos, az éhezés tematikát az amerikaiak már a második évadban kimaxolták.

Az Ausztráliában játszódó szezonban ugyanis egyszer áradás vitte el a versenyzők összes táplálékát, majd az utolsó napokra annyira kevés rizsük marad, hogy konkrétan, ijesztően éheztek a kamerák előtt. Annyira, hogy végül a készítőknek közbe is kellett avatkozniuk, Jeff Probst – akinek ugye a magyar alteregója Istenes Bence – egy üzletet ajánlott a játékosoknak, ha feladják a szállásukat, ad nekik egy zsák rizst. A versenyzők belementek.

Az első evakuálás

Erős évad volt a második, ugyanis ebben került sor az első evakuálásra is a műsor történetében. A széria Ferijének, Mike-nak – aki a többiek szeme láttára mészárolt le egy disznót és kente be a vérével az arcát – pont az lett a veszte, hogy alfahímként a törzsfenntartó szerepében akart tetszelegni. Emiatt a 18. napon, tűzrakás közben véletlenül akkorát lélegzett a füstből, hogy elájult, bele a lángok közé. A karja, de főleg a kezei pedig annyira összeégtek, hogy azonnal ki kellett menteni. ( A videóban a jelenet 0.31-től látható)

AMikor a játékok eldurvulnak

Ami nekem a magyar évadból hiányzott: nem volt elég olyan feladat, ami versenyzők idegeivel játszott, mint például, amikor a zuhogó esőben a játékosoknak egymásra polcolt kockákat kellett tartaniuk. De persze ez érthető, a többlépcsős ügyességi és logikai feladatokat nézni igazalmasabb, ebből pedig a hazai verzióban sem volt hiány. Ám van, hogy ezek nagyon rosszul sülnek el. Mint pédául az amerikai Survivor 19. évadában, mikor az egyik játékos, Russel Swan, a feladat közben lett annyira rosszul, hogy elájult. A játékot le is kellett állítani, Swant elvitték, és később kiderült, annyira kiszáradt és elfáradt, hogy életveszélyes állapotba került. 

Talán még ennél is ijesztőbb volt, amikor a 32. évadban a készítők annyira túlfeszítették a húrt az egyik kihívás során, hogy a játék végeztével hárman is összeestek. Kettejük állapotát sikerült a helyszínen stabilizálni és folytathatták a játékot, ám egyiküket azonnal kórházba kellett szállítani.

Ha egy csípés tényleg bedurran...

Azt a Buwaya és Ibon törzs tagjain is láthattuk, hogy csúnya csípéseket lehet egy ilyen szigeten összeszedni, a körülmények pedig a fertőzések melegágyai. Ám míg a hazai játékosok vagy feladták a versenyt egy kezelhető sérülés miatt – lásd: Krisztián –, vagy tettek egy látogatást a kórházban – lásd: Feri –, addig az amerikai verzióban a versenyzők inkább az utolsó utáni pillanatig próbálják titkolni a bajaikat. Ugyanis ott nincs kórházi kiruccanás, az orvosok a helyszínen döntik el, hogy a versenyző folytathatja-e a játékot vagy sem. Az utóbbi történt meg többekkel is, például – a szintén 32. évados – Neal Gottliebbel, akinek a térdén fertőződött el annyira egy csípés, hogy kórházi kezelés nélkül átterjedt volna a térdízületére. A férfi könnyek között hagyta el a szigetet, mert az életveszélyes sérülés ellenére is játékban akart maradni. 

Az összeomlás

A magyar évad talán legijesztőbb része az volt, amikor a Bálint elkezdett rájönni, hogy ez a játék nem neki való, kezd becsavarodni, és a belső monológját hallgathattuk erről. A férfi még a teljes összeomlás előtt inkább feladta a játékot, és az ő esete is bizonyítja, hogy a Survivorben a legfontosabb, hogy az ember mentálisan erős legyen. Az övéhez hasonló eset az amerikai verzióban is történt, amikor Kathy a 16. évadban annyira mély depresszóba esett, hogy azt fontolgatta, megvágja magát a machetével, hogy evakuálják. Végül erre szerencsére nem volt szükség, a készítők felismerték a helyzet súlyosságát, és kiküldék érte a műsorvezetőt, hogy feladhassa a játékot.

A legextrémebb kimenekítés

A legdurvább evakuálásra azonban így is tavaly került sor, amikor a 33. évad egész csapatát ki kellett menekíteni Fijiről egy ciklon miatt, midössze két nappal az után, hogy elkezdődött a játék. A törzseket egy biztonságos helyre vitték, ám Jeff Probst beszámolói szerint így is vigyáztak arra, hogy a lehető legridegebb körülmények között legyenek. Két külön szobába terelték őket, nem kaptak se enni, se kényelmes fekvőhelyeket és nem is nagyon beszélhettek egymással, mert a kamera nem vette őket. Így kellett kibírniuk kilenc órát, mire a vihar elvonult.

Ön mit gondol, eleget szenvedtek a magyar Survivörök?

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
7 kegyetlen pillanat, amikor szörnyű volt Survivor-nézőnek lenni

Csak az események középpontjában lévő játékosnak lehetett még rosszabb.

6 · Oct 17, 2017 02:36pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments