Látta ön már lenézni II. Erzsébet királynőt? Oké, hülye kérdés, ha látta is, biztos nem fordított kiemelt figyelmet a pillanatra, így kicsi az esélye, hogy emlékszik rá. Pedig a királynő életének nagy részét meghatározza a lefelé nézés és annak szabályai, pláne akkor, ha életben szeretne maradni. 

Persze ez nem vonatkozik a mindennapokra, csak azokra a kiemelt eseményekre (ilyen a parlamenti ülésszak megnyitása például), amikor a fejére kell öltenie a birodalmi állami koronát. Ha látta a királynőt ilyen élethelyzetben, biztos feltűnt, mennyire lassan, megfontoltan közlekedik ilyenkor. Nos, ennek nem csak a betartandó etikett az oka, hanem az is, hogy 

a korona több mint 1 kilós, és ha lebillenne a fejéről, a királynő a nyakát szeghetné. 

Ezt nem mi mondjuk, hanem ő maga. Legutóbb ugyanis a BBC Koronázás című dokumentumfilmjében adott interjút, amelyben azt elemezte, milyen életveszélyes hordani ezt a robusztus, nehéz fejdíszt, és amennyiben meg akarja őrizni a testi épségét, komoly szabályoknak kell megfelelnie. 

Ha beszédet mondok, semmiképp sem nézhetek le a papírra, hanem a papírt kell a szemem elé emelnem. Tudniillik, ha megmozdulok, kitörne a nyakam, és még a korona is leesne. 

Azt mondja, dacára annak, hogy a korona iszonyú nehéz, és rengeteg hátránya van, mégis nagyon fontos értékeket képvisel. Ráadásul eredetileg az apjáé, VI. Györgyé volt, csak II. Erzsébet fejéhez igazították, nőiesítették. 

Szerencsére apámnak és nekem hasonló fejformánk van, ezért rám is jó a korona. És ha egyszer felhúzom, akkor az bizony ott is marad. 

- nyugtatta meg az aggodalmaskodókat. 

(Indy100)

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
II. Erzsébet élete múlhat azon, ha meg akarja nézni a cipője orrát

Ha a koronában sejti a megoldást, jó helyen kapiskál.

21 · Jan 13, 2018 11:53am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments