Nem teljesen egyértelmű, miért pont az Oscar-díjátadó küszöbén állt elő régi sérelmeivel Gary Oldman volt felesége, Donya Fiorentino, mindenesetre megtette. Azért nem túl szerencsés az időzítés, mert a brit színészt - a rajongók legnagyobb fájdalmára és értetlenségére - még csak egyszer jelölték Oscarra (a Suszter, szabó, baka, kém című filmért), idén viszont A legsötétebb órával végre esélye is van, hogy megnyerje.

Így érthető, hogy nem tesz túl jót az ázsiójának (bár a negatív reklám is reklám, ugye), hogy volt felesége földbe döngöli azzal, hogy azt állítja róla: Oldman ellopta tőle a közös gyerekeiket, és tönkretette az életét. Persze ez a döntéshozókat aligha befolyásolja majd, de hogy megkeseríti a színész számára ezt az időszakot, az tuti. 

A most 50 éves Donya Fiorentino 2001-ben, négyévnyi házasság után vált el Gary Oldmantől, akivel a kapcsolata még az anonim alkoholisták szövetségében szökkent szárba annak idején. 17 év kellett ahhoz, hogy most kitálaljon, és a világ tudtára adja, hogy a volt férje a válás óta megkeserítette az életét.

Inkább zabáljon fel egy fehér cápa, minthogy ismét végig kelljen csinálnom ezt a házasságot 

- világított rá az érzéseire elég plasztikusan a Sunnak adott interjújában. 

Azt mondja, amióta Oldman a válás után a gyerekek felügyeleti jogát is elnyerte,  kizárta őt Gulliver és Charlie életéből, ezért az évek során alig beszélhetett velük. Az akkor még csak 10 és 12 éves gyerekeket onnantól soha többé nem érdekelte az anyjuk. (Gulliver csak négy hónappal ezelőtt vette fel ismét a kapcsolatot az anyjával, miután az diabéteszproblémákkal kórházba került.) 

Úgy érzem, ellopta a gyerekeimet, és tönkretette az életemet. Sok mindent bánok az életemben, de leginkább azt, hogy elveszítettem a gyerekeimet. 

Ugyan Fiorentinót annak idején függőséggel kezelték, azt mondja, már 8 éve tökéletesen tiszta, volt férje mégsem engedi a most 20 és 18 éves gyerekek közelébe. Egyszer például véletlenül összefutottak egy Los Angelesi parkolóban, ahol a nő megkérdezte Oldmant, hogy láthatja-e a fiait, amitől ő azonnal, kategorikusan elzárkózott. 

Azt mondta, nem, aztán hátatfordított, és ott hagyott. Mintha keresztüldöfték volna a szívemet. 

A hivatalos, 2001-es jogi iratok szerint előfordult olyan is, hogy Oldman egy telefonkagylóval támadta meg őt. Egy konkrét eset után a nő a 911-et is fel akarta hívni, de Oldman megakadályozta benne, és még legalább háromszor felpofozta. Ezt a színész természetesen tagadja. 

Nagyon régen történt, de iszonyú traumaként éltem meg, mivel a gyerekeim előtt ütött meg

- emlékezett vissza, majd hozzátette:

Persze vacak anya voltam, ezt el kell ismernem, ezért nem is hibáztathatom Garyt mindenért. De két ember kell egy kapcsolat szétzúzásához. A volt férjem állandóan üvöltözött velem, és a fejemhez vágta, hogy más anyák bezzeg mennyivel könnyebben megbirkóznak a problémákkal, mint én. Ezért én folyton dühös és kétségbeesett voltam. 

Az alapproblémát abban látja, hogy iszonyú gyorsan szerettek egymásba, és majdnem olyan gyorsan össze is kötötték az életüket. Még csak négy hónapja voltak együtt, amikor összeházasodtak. A szerelmüket megpecsételendő egymás nevét tetováltatták a gyűrűsujjukra, majd jött az első gyerek, Gulliver (Oldman kedvenc mesehőséről bevezték el). A volt feleség azt mondja, az első pár év hatalmas boldogságban telt.

A kisfiú még csak 8 hónapos volt, amikor Donya ismét teherbe esett Charlie-val., és nagyjából ugyanekkor rheumatoid arthritis-szel diagnosztizálták. Charlie megszületett, Donyának pedig onnantól fogva hatalmas fájdalmai voltak, fájdalomcsillapítókon élt, újra inni kezdett, és a kokainra is rászokott. Alighanem ekkor romlott el minden.

Fiorentino - állítása szerint - nem akarja áldozatként beállítani magát, és sajnálja, hogy annyi mindent elszúrt annak idején, ahogy azt is, hogy sok embert megbántott, különösen a gyerekeit. 

De ehhez ketten kellettünk 

- összegezte végül.