Március 11-én, egy héttel a rongyrázós puccparádé Oscar-Gála után megrendezték, vagy ahogy mondani szokás, megrendezésre került, sőt, még ígyebbül kifejezve, megrendeződött és le is celebrálódott a Magyar Filmdíj. A fennkölt esemény magasztos helyszínét az impozáns Vígszínház biztosította. Vörös szőnyeggel, vendégváró aperitiffel, jó kedvvel (bőséggel). Elrötyögtem én magamban az esküvői zakómban egy fehér abrosszal leterített könyöklőt támasztva azon, hogy egyesek milyen szöszmösz melegítő ruhára gondolják azt, hogy abszolút passzol a balck tie dress code-ba, merthogy ez volt minden szórakozásom a 41 eseménytelen perc és két pohár pezsgő után. Ennyi idő alatt gyedül egy embert tudtam beazonosítani, a Sport szeletes fickót, az Amigo Dávidot a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmből, vagyis Mészáros Mátét. Jó, az előtte érkező Zsidró Tamásról is tudtam, hogy kicsoda. De amit ezzel mondani akarok, hogy a Filmdíj nem egy celebbuli, hanem egy mélyen tisztelt művész urak és művész nők szakmai kézfogója, egy kis belterjes Sunday Funday. Ez a díjátadó a szakma elitjének, nagyágyúinak, ha úgy tetszik krémjének tett bokáig meghajló süveglengetés.

A kapunyitás után cirka 1,5 órával el is kezdődött a show. Volt elképzelésem arról, hogy milyen lenne egy nem full unalmas díjátadó, például egy kellő képpen csipkelődő, de azért nem finomkodó műsorvezető 15 perces felvezető műsora adhatott volna egy kezdő lendületet a gálának. Persze eszembe jutott, hogy az Oscar sem az a kimondott humorfesztivál, ugye. Így, ha ezt nézzük, a ceremónia hossza és szárazsága tekintetében a Magyar Filmdíj abszolút hozza azt, amit a hollywoodi nagy előd is.

Geszti Péter lépett a színpadra, aki nem maradt sokáig, mert mennie kellett, ugyanis a bébiszittere felmondott. Ez volt a poén helye, hogy felkonferálhassák az igazi házigazdát, Nacsa Olivért.

Köszönöm, hogy itt lehetek, hogy én voltam az utolsó, akire gondoltatok.

Ezt a mélyről építkező poént olyanok követték, minthogy Andy (Vajna) csak zsetonban tud fizetni, illetve a legjobb színésznő kategória győztese kap Andy-től egy amerikai utat. Mármint úgy, hogy a hölgy beülhet mellé a kocsijába és tesznek egy kört a zuglóban található Amerikai úton. Mindennek tetejében még bemutatták a közönség soraiban helyet foglaló szupersztárokat, Bruce Willist, Donald Trumpot, Arnold Schwarzeneggert, akik persze az elmaszkírozott Bagi-Nacsa páros voltak. A mögöttem lévő sorban visítva röhögtek ezen a gegen. Ebből arra jutottam, hogy 

  1. nem ittam még eleget,
  2. itt, de leginkább ezért tart itt a magyar (közönség)szórakoztatóipar,
  3. szar a humorom.

A három lehetséges opció akkor is fennállt, amikor az Andy Vajnának maszkírozott Bagi Iván szájából elhangzott, hogy 

A Kincsem óta tudják az alkotók, hogy milyen az a low/ló budget.

De az ilyen dupla fenekű poénok mellé azért befért egy csak picit csípős, de karriert és megélhetést egyáltalán nem veszélyeztető beszólás, amikor a kamu Andy Vajna így szólt:

Lehet, hogy a miniszter félrelép, de a kormánybiztos soha.

Na, hát ebben a hangulatban lett átadva 23 kategóriában a magyar filmes szakma elismeréséül szolgáló Filmdíj. Aztán jött Gryllus Dorka (és Nagy Zsolt), aki (ha már eddig Hollywoodhoz hasonlítgattuk az eseményt, akkor) olyan volt, mint az Oscar Francis McDormandje.

Gryllus Dorka volt az egyetlen, aki élt az elő show adta lehetőséggel, mivel pont egy teremben volt a komplett magyar filmipar szakembereivel, és mind rá figyelt, ezért be is szólt, hogy valahol nem érti azt, hogy miért van külön női és férfi fő- és mellékszereplő kategória. Ebből próbált Nagy Zsolt jól kijönni, hogy mivel nincs annyi női szerep, így nincs konkurencia, vagyis a nőknek ez előny, de ezzel csak feldobta Gryllus Dorkának a labdát. Szóval, ha egy nő egyáltalán szerepet kap egy filmben, akkor azzal már zsebében is érezhet egy díjat. Itt jött el a nagy francesmcdormandi pillanat, a színésznő kiszólt a rendezőkhöz és forgatókönyvírókhoz, hogy ha mondjuk készítenek egy filmet, amiben 8 férfi és 2 nő van, akkor gondolják már át, hogy az egyik karakter, egy ügyvéd vagy egy szakács nem lehetne-e nő.

A műsort megkoronázó, íre pontot tevő megaprodukció egy Tóth Vera-Wolf Kati egyszámos szuperkoncert volt, majd jött az after party. Az asztalon táncolás, az Oscar-szoborra erősen hasonlító Filmdíjjal való részegen kardozás elmaradt, de talán majd az 5. Magyar Filmdíj lelazul annyira, hogy valami kis szolid ereszd el a hajam is lesz az amúgy gond nélkül zajló egymásra mosolygós, távolról biccentős, rozéval koccintós díjátadó utáni fogadáson. 

A 3. Magyar Filmdíj nyertesei - sajtóközlemény

Március 11-én, vasárnap a 3. Magyar Filmdíj gálaestjén a Vígszínházban 5 műfaji és 16 szakmai kategóriában adták át a 3. Magyar Filmdíjakat. A legjobb játékfilm díját a Testről és lélekről című alkotásnak ítélték. A filmért Enyedi Ildikó elnyerte a legjobb forgatókönyvért és rendezésért járó díjat is, valamint Borbély Alexandra kapta a legjobb női főszereplőnek, Tenki Réka pedig a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat. A legjobb férfi főszereplő Rudolf Péter lett az 1945 című filmért. A közönségdíjat Herendi Gábor a Kincsem című filmje kapta. A legjobb tévéfilmnek járó díjat az Árulók nyerte el (producer Lajos Tamás), amely a további négy televíziós díjat – Fazakas Péter - legjobb rendezés, Sztarenki Dóra - legjobb női főszereplő, Hegedűs D. Géza - legjobb férfi főszereplő, Köbli Norbert - legjobb forgatókönyv - is megkapta.

Legjobb dokumentumfilmnek Tuza-Ritter Bernadett az Egy nő fogságban című alkotása bizonyult, a legjobb kisjátékfilmnek járó elismerést a Földiek, Freund Ádám rendezése kapta, míg az animációk között a Pataki Szandra rendezte WireLess lett a győztes.

A legjobb operatőr a Jupiter holdja című alkotásért Rév Marcell lett, a filmben való munkájáért Ágh Mártonnak a legjobb látványtervezőnek járó elismerést ítélték oda. A legjobb jelmez díját Bárdosi Ibolya kapta a Kincsem című filmért, Fekete Rita, Makk Ildikó és Jónás Kata pedig a legjobb smink és fodrász kategória díjat nyerte a filmben nyújtott munkájáért. A legjobb játékfilmes férfi mellékszereplőnek járó díjat Znamenák Istvánnak ítélték Az állampolgár című filmért. A legjobb zeneszerző díját Szemző Tibor kapta az 1945 című filmért. A legjobb hangmester Balázs Gábor lett A Viszkis című alkotásért, amelyért Kovács Zoltán a legjobb vágó díját nyerte el. A legjobb maszk díját Tesner Anna, Halász Judit és Görgényi Réka vehette át a Budapest Noir című filmben való munkájáért.

A Magyar Filmakadémia Egyesület szervezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával megtartott 4. Magyar Filmhéten a közönség a 2017-es év filmterméséből benevezett alkotásokat láthatta. 5 kategóriában 131 film versenyzett.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
A magyar Oscar-gálán még nincs pofára eső Jennifer Lawrence, de már van nyílt üzengetés

Helyszíni beszámolónk a 3. Magyar Filmdíjról.

10 · Mar 12, 2018 12:10pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments