Röviden összefoglalva:

  • 2017 októberében a New York Times hosszú cikkéből kiderült, hogy Harvey Weinstein szexuálisan bántalmazott nőket. Ha minden úgy igaz, ahogy megírták, akkor a férfi az elmúlt harminc évben számtalan kolléganőjével, beosztottjával, és a filmipar más szereplőivel erőszakoskodott.
  • Ezután a New Yorker is közölt egy cikket a témában (amelynek szerzője történetesen Ronan Farrow, aki tíz hónapig kutatott az íráshoz), amelyben Weinstein több áldozata is megszólal - és a többé-kevésbé ismert nők azóta is egymás után állnak elő saját történeteikkel.
  • A botrány nem ült el. Nem sikerült peren kívüli megegyezésekkel csillapítani a kedélyeket. Sőt! Kirúgták saját cégéből.
  • Ezt követően Kevin Spacey-ről kiderült, hogy molesztált egy fiatalkorú fiút. Amikor a színész egy közleményben bocsánatot kért, az úgy nézett ki, hogy igazából be sem ismerte, hogy amivel vádolják az igaz, viszont kijelentette, hogy melegként éli az életét. Spacey karakterét kiírták a Netflix House of Cards című sorozatából, illetve egy már elkészült film jeleneteiből is kivágták, amiket egy új színésszel, Christopher Plummerrel újra forgatták - amiért aztán Oscar-díjra is jelölték.
  • A magyar felmenőkkel rendelkező humorista, Louis C.K. más nők előtt maszturbált, amivel kimerítette a szexuális zaklatás fogalmát.
  • Morgan Freemant is megvádolták.

A fentiek ismeretében tette fel a kérdést a The Sunday Times Idris Elbának, hogy

Nehéz férfiként a showbiznisz világában boldogulni egy olyan időszakban, amikor leszámolnak a szexuális ragadozókkal és zaklatókkal?

Idris Elba a következőt válaszolta:

Csak akkor nehéz, ha van valami rejtegetnivalód.

Alyssa Milano, színésznő és a MeToo mozgalom aktivistája is így fogalmazott korábban. 

Manapság nem nehéz férfinak lenni. A zaklatóknak és a ragadózóknak, na nekik most kemény időszakuk lehet.

(Huffington Post)