Az amerikai Music Television 1987-ben indította be európai csatornáját MTV Europe néven, amit a rendszerváltás környékén már rengetegen néztek Magyarországon is. A '90-es évek első felében tizen- és huszonéves generációnak meghatározó élmény volt, ahogy az MTV behozta a nappaliba a nyugatot, a zenét, a menőséget és azt az élményt, hogy végre nem vagyunk elzárva Európa másik felétől, hanem ugyanazt a zenét hallgathatjuk és ugyanazokat a klipeket nézhetjük, mint ők.

Az aranykorszak nagyjából az évtized közepéig tartott csak, amikor az MTV úgy döntött, hogy ne legyen egységes MTV egész Európának, hanem elkezdte feldarabolni régiókra a kontinenst, és megjelentek a helyi MTV-csatornák, amik már nem tudták úgy megragadni a fiatalokat, mint korábban az egységes páneurópai verzió. De ez a néhány év is elég volt ahhoz, hogy a műsorvezetők, azaz VJ-k személyében kitermeljenek néhány saját sztárt a videóklipek közötti időben.

A fenti borítóképen...

Két keletnémet határőr látható, akik a berlini falon éppen egy MTV-s ernyővel védekeznek az eső ellen 1989-ben.

Nagyjából 25 éve volt mindez – megnéztük, negyedszázad elteltével hol vannak, hogy vannak az MTV Europe legendás VJ-i.

Ray Cokes

Az MTV Europe legnagyobb sztárja valószínűleg Ray Cokes volt, aki a Most Wanted című élő műsorával rugdalta fel a televíziózás etikettjét minden hétköznap este. A fenti részlet mindent tartalmaz, ami emlékezetes volt ebből az adásból, még Rob, the Cameraman is benyögi szokásos „eeeeeevening!” beköszönését.

Ray Cokes pár év alatt annyira nagy sztár lett, hogy simán a kontinens legnépszerűbb tévés személyiségének lehetett számítani, saját számot is kiadott, aztán a 1996-ban a Most Wanted helyett egy élőközönséges gigaműsort raktak össze az ő vezetésével, amit egy alkalommal Hamburgból közvetítettek élőben. A közönség nagyon rosszul reagált mindenre, Cokes még rosszabbul reagált a közönség rossz reakcióira, és az adás katasztrofálisan sikerült, amint az alább megtekinthető.

Cokes ezután évekig nem kapott munkát az Egyesült Királyságban, depressziós lett, elvált, ebben az interjúban azt meséli, hogy pornófüggő is lett. Nagyon magasról esett hatalmasat, de élete legnehezebb korszaka egy idő után véget ért.

Amikor úgy nézett ki, a karrierjének lőttek, Ray Cokes távozott az Egyesült Királyságból, és Párizsba ment, ahol majdnem sikerült újra beindítani a pályáját, de később Belgiumba ment tovább, ahol aztán bejött a számítása. Azóta is ott dolgozik, szintén a médiában, mivel anyanyelvi szinten beszél franciául. A tehetségkutató-zsűrizés őt is utolérte, a Belgium's Got Talentben három szezonon keresztül értékelte a próbálkozókat. Az Instagramját nem túl szorgosan, de frissítgeti.

View this post on Instagram

Sometimes , I actually work :)

A post shared by Ray Cokes (@rcokes) on

Rebecca De Ruvo

Rebecca De Ruvót annak idején iskolába indulás előtt lehetett csorgó nyállal nézni a reggeli műsorban, aztán meg este, amikor a Dial MTV című betelefonálós slágerlistát vezette, ahol általában a Take That volt az első. A fenti videó VHS-en megmentett adásrészletekből tartalmaz válogatást, és a svéd műsorvezetőnő dekoltázsán kívül meg lehet benne csodálni a fantasztikusan pszichedelikus háttereket is, amik annak idején az MTV egyik védjegyének számítottak. De találtunk egy sajtófotót is Rebecca De Ruvóról, az MTV-hez nem kötődő eseményről 1994-ből.

Amióta a vad '90-es évek véget értek, De Ruvo lenyugodott és szült öt gyereket, jelenleg teljes munkaidőben anyukaként neveli fiait-lányait. A napokban priváttá tett Instagramján elsősorban ezek a gyerekek szerepelnek, és minden jel arra mutat, hogy az egykori szexbomba műsorvezetőnő ennyi év elteltével már nem szeretne a nyilvánosság előtt szerepelni.

Simone

Ez a holland lány összesen 9 évig dolgozott az MTV Europe-nál műsorvezetőként, mindenféle adásban feltűnt, de talán a Party Zone-ból volt a legemlékezetesebb. Általában csak a keresztnevén szerepelt vagy Simone Angelként, az igazi vezetékneve Engelen.

Az egykori műsorvezető a '90-es éveket végigdolgozta a szórakoztatóiparban, saját zenét is kiadott, de aztán hozzáment Andy Hunt futballistához, akivel 2001-ben Belizébe költöztek.

Ebben a közép-amerikai kis országban vettek egy ingatlant, és néhány év után egy Jungle Dome nevű szállót kezdtek el rajta kettesben üzemeltetni.

Ha az oldalt látható képre kattint, megtekintheti a hely honlapját, ami azonban eléggé úgy néz ki, mint amit évek óta nem frissítettek. Mindenesetre gyönyörű helynek tűnik, és érthető, hogy miért élnek szívesebben itt, mint Angliában vagy Hollandiában.

Kristiane Backer

Ez a hamburgi lány 1989-től 1996-ig volt az MTV Europe egyik arca, ahol a csinos, kedves, csendes, normális lány karakterét hozta, legalábbis ahhoz képest, hogy milyen fazonok voltak általában a képernyőn ezen a csatornán akkoriban. Amint az alábbi videóban is mondja, hiába volt az övé a világ legmenőbb állása akkoriban, belül ürességet érzett, kereste a spiritualitást.

Backer 1992-ben összejött bizonyos Imran Khan pakisztáni krikettjátékossal, akinek hatására áttért az iszlámra a '90-es évek közepén. Bár a kapcsolatnak három év után vége lett, Backer azóta is kitart az iszlám mellett, és ezzel a témával kapcsolatban is vállal tévészerepléseket, hol fejkendőben, hol anélkül. Imran Khan jelenleg Pakisztán miniszterelnöke. Hoppá.

Marijne van der Vlugt

Még egy holland lány volt az MTV-nél az aranykorszakban, Marijne van der Vlugt. Ővele az alternatív zene és a divat iránt érdeklődők találkozhattak a 120 Minutes, illetve a The Pulse című műsorokban. Éppen az utóbbitól búcsúzik egy összefoglaló montázzsal a fenti videón.

Marijne van der Vlugt az MTV-s időkben kezdett egy Salad nevű együttesben énekelni. Ez a zenekar azóta is megvan, csak persze eltelt közben 25 év, az egykori VJ-nek eközben többek között született egy autista kisfia. Az életét az Instagramon dokumentálja, talán ebből a videóból látszik a legjobban, hogy milyen is ő mostanában.

View this post on Instagram

Going into the studio with Salad today!!

A post shared by Marijne van der Vlugt (@salad_band) on

Davina McCall

Davina nem lett annyira nagy sztár az MTV-s szereplései nyomán, talán mert ő eleinte néha csak beugrott a Most Wantedba, ha Ray Cokes nem ért rá, és aztán később, a '90-es évek felé kapott saját műsorokat, amikor nálunk már nem lehetett nézni az MTV-t. De talán mégis a magyar tévénézők között, akinek rémlik ő, a fenti videóösszeállítás segíthet felidézni, hogy kiről van szó, és hogy milyen jól állt neki a bőrnadrág.

Azért nem lehetett kihagyni Davinát ebből az összeállításból, mert az egykori MTV-s műsorvezetők közül egyértelműen ő lett a leghíresebb, miután távozott a zenetévétől. Az ismertséget javarészt annak köszönheti, hogy 2000-től 11 évig ő vezette a Big Brothert Nagy-Britanniában, ami a 11 év jó részében az ország legnézettebb tévéműsorai között volt. 2005-ben egyébként a harmadik celebes Big Brother-adás ment a briteknél, aminek természetesen Davina volt a műsorvezetője – a játékosok között pedig ott volt egy másik korábbi MTV-s alkalmazott, Lisa L'Anson hírolvasó. Davina McCall 2010 óta továbbra is realityket és egyéb műsorokat vezet a legnézettebb brit csatornákon, van három gyereke, a férjétől nemrég vált el.

Steve Blame

A fenti az MTV News látható, aminek a főnöke az aranykorszakban bizonyos Steve Blame volt. Elég furcsa visszagondolni, hogy akkoriban még ő tűnt a legkomolyabbnak az MTV VJ-i közül, általában ő csinálta a nagyinterjúkat a Madonna-kaliberű sztárokkal. Steve Blame egyébként saját zenét is kiadott az Army of Loversből ismert La Camillával közösen.

Steve Blame 1994-ben otthagyta az MTV-t és Németországba költözött, hogy beindítsa a konkurens Viva cég kettes számú csatornáját. Azóta is Németországban él és tévéműsorok gyártásával, illetve forgatókönyvírással foglalkozik. Ezt az idén áprilisban készült képet találtuk róla az Instagramon.

Be kell vallani, hogy ebből az összeállításból például Paul King és az alábbi Pip Dann azért maradtak ki, egyrészt mert ők nem tartoztak a cikkszerző kedvencei közé, másrészt mert nem nagyon lehet róluk semmi frisset találni sehol, még annyit se, mint Rebecca de Ruvóról. Ha ön mégis tudja, hogy mi van velük, írjon nekünk nyomban!

Aki pedig még nem nosztalgiázta ki magát, annak az MTV Europe Memories című Instagramot ajánljuk azonnali megtekintésre.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Mi lett velük? Az MTV Europe legendás műsorvezetői akkor és most

Ray Cokes, Rebecca de Ruvo, Simone... Ön emlékszik még rájuk? Íme a nagy VJ-k, és a sorsuk azóta: egyikük a dzsungelben él, más áttért az iszlámra.

193 · Dec 28, 2018 10:12am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments