Horváth Ádám számos jelentős alkotást mondhat magáénak, meghatározó eleme volt a, nyolcvanas, kilencvenes évek magyar televíziózásának. Fő műve egyértelműen a Szomszédok című sorozat volt, amely napjainkban is sokadik reneszánszát éli.

A direktor hosszú ideje betegeskedett már, felesége, Csűrös Karola, a sorozat Etusa otthon ápolta férjét. Halálának híre mindenkit lesújtott a szakmában. Számos egykori kollégája emlékezett meg róla, úgy, mint Ábel Anita, Németh Kristóf és Pásztor Erzsi is  – írja a Blikk.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Nyugodj békében🖤...

Anita Ábel (@abel.anita) által megosztott bejegyzés,

A szomorú esemény kapcsán szeretnénk keserédes búcsút venni a Szomszédok atyjától, így összegyűjtöttük a sorozat által inspirált, a magyar popkultúra részévé vált elemeket, hogy némi humorral tisztelegjünk a rendező egyik meghatározó munkássága előtt. 

A sorozat három lakótelepi család mindennapjait mutatta meg: Vágásiékat, Mágenheiméket és Takácsékat. Vágási Feri az egyik fő karakter volt a sorozatban, Nemcsák Károly alakította. Szorgos mindennapjaiban kissé modorosan ugyan, de ő lett a kisemberek szuperhőse. Hívták őt, a "lakótelep Batmanjének", illetve a számítástechnikával való kapcsolata számos mémet és videóparódiát hívott életre.

A legismertebb az a videó, melyben Feri még a konformista-kapitalista világgal ismerkedve egy kissé furcsán értelmezi az internethasználatot. 

A következő kultikus mém ugyancsak Vágásiékhoz kapcsolódik a jó öreg  Janka néni képében, aki mindent szeret, amiben fellelhető némi alkoholszázalék. A Pásztor Erzsi által megformált, kissé idegesítő karaktert még azok is ismerik, akik esetleg nem látták magát a sorozatot. 

Közismert még az épületről lezuhanó "munkás-bábú", amely ugyan az akcióhatást nem érte el, ellenben számos embernek okozott felhőtlen perceket.

Hasonlóan népszerű a Youtube-on forgó "bölcsességtár". A sorozat örökös költöztetőjének, Góliátnak a beszólásait gyűjtötte csokorba egy lelkes rajongó. A karakter, megelőzve korát, egyfajta szoci-Coelhóként adta meg az aktuális epizód tanulságát és egy kor szellemiségének furcsa lenyomatát. 

A sorozatból fakadó humor minden alkalommal képes a megújulásra. Folyamatosan alakulnak Facebook csoportok, Youtube csatronák, Istagram profilok és más közösségek, akik bebalzsamozzák a Szomszédok sikerességét.