forgatás-18

Básti Juli: „Láttam, hogy nagyon izgul, én is izgultam, de próbáltam oldani a hangulatot"

2019.12.09. 10:19

Annyira tetszett nekünk a c. film, hogy Tenki Rékáék után Básti Julival is beszélgettünk a filmről. Interjú.

Látta már a filmet?

Igen. Nagyon szép és jól sikerült film, tetszik, ahogy Réka és Béla játszik. Ez nem elsődleges szempont, de nagyon jó hangulatban forgattuk. Dénes (Orosz Dénes, rendező) hívott először, hogy szeretné, ha elmennék castingra, ahol összeeresztene, összefotózna a többi szereplővel. Addig még nem találkoztunk személyesen, láttam, hogy nagyon izgul, én is izgultam, de próbáltam oldani a hangulatot. A forgatáson már senki nem feszengett. 

Ennyire egymásra hangolódtak a színészek? 

Fontos, hogy nagyon jó legyen a forgatókönyv, ez az alapja mindennek. Én mindig elolvasom a teljes forgatókönyvet, mielőtt rábólintanék egy felkérésre, nekem nem elég csak egy rövid dialógust látni, még akkor sem, ha csak kisebb szerepet játszom.

A filmben a főszereplő Mészáros Béla szívbeteg édesanyját játssza. Mennyire érezte közel magához a szerepét?

Hál isten nem vagyok szívbeteg, de az igazi csemege egy színész számára, amikor ekkora ívet járhat be a egy filmben. Egy a halálára készülő ember meggyógyul, lelkileg is rendbe jön, ami a külsején is meglátszik. Teljesen kicserélődik a film végére, ami színészileg nagyon jó feladat, ennél jobb nem is kell.

Ön szerint mi a film üzenete, amit a nézők  magukkal vihetnek a megnézése  után?

Nem nagyon szeretem ezeket az üzeneteket. Történeteket mesélünk nem üzeneteket gyártunk. Tudja, úgy van, hogy mindenkinek, aki beül a moziba, más jut eszébe a filmről, mert a saját életéhez viszonyítja. Azokat a morzsákat szedi ki belőle, amit éppen aktuálisnak érez, ami rezonál az életére. Ezek a részek aztán továbblökik, gondolkodásra késztetik. Az én dolgom nem az, hogy üzenjek a filmmel, hanem, hogy játsszak benne.

Mire emlékszik  vissza legjobban a forgatásról? 

Amikor koporsóba kellett feküdnöm, az nagyon rossz érzés volt, a motoros jelenetet viszont nagyon élveztem. Dublőr ült a motoron, amikor már elindult, de a jelenet elején, amikor még a filmbéli fiammal beszélek, természetesen én ülök rajta.

Szokott gondolkodni azon a premierek előtt, hogy mennyire fog tetszeni a filmje a nézőknek?

Amikor elvállalok egy szerepet, azért teszem, mert úgy gondolom, másnak is tetszeni fog. Bízok az ízlésemben, és gondolom, ha nekem tetszik, a nézőknek is fog. Nekem azzal kell foglalkoznom, hogy a szerepemet hogyan tudom a legmélyebben, legpontosabban eljátszani.

Kritikusak ö n szerint a magyar nézők?

Igen, és ezért is jó, hogy egyre több magyar filmet néznek meg, mert ez azt jelenti, hogy a mai magyar fiatalok izgalmas és jó filmeket készítenek. Nézettség szempontjából a magyar filmek talán felzárkóznak lassan a külföldiekhez.