Molnár Áron: Évente jeleztem, hogy félelem van a színpadon és az intézményben

00:00:00 / 00:00:00

A Vígszínház 15 egykori színésze, köztük Stohl András, Lengyel Tamás és Hevér Gábor kiadtak egy nyilatkozatot, mely szerint Eszenyi Enikő, az intézmény jelenlegi igazgatója „által gyakorolt verbális erőszak és az agresszív vezetői kommunikáció hozzájárult ahhoz, hogy felbontsuk a szerződésünket a Vígszínházzal.” Kiállásukkal az volt a céljuk, hogy azt a két kollégájukat támogassák, akik néhány nappal korábban nyíltan beszéltek arról, milyen stresszes, embertpróbáló időszak volt a Vígszínházban eltöltött idejük, amit Eszenyi Enikő agresszív viselkedésének köszönhettek. A nyilatkozat egyik aláírójával, Molnár Áronnal beszélgettünk a kirobbant botrányról. Podcast.

Molnár Áron

A 34 éves színész 7 évig volt a Vígszínház színésze, 2015-ben lett szabadúszó. Szerepelt az RTL Klubon futó A mis kis falunk c. sorozatban, az X - A rendszerből törölve, a BUÉK és a Seveled c. filmekben. A Toxikóma, vagyis a Szabó Győző alkohol- és drogproblémáiról szóló, 2020 októberében debütáló film főszereplője.

2018 elején, noÁr néven jelent meg első társadalomkritikus dala, az Ébresztő. Az utóbbi időben leginkább ez a társadalmi ügyekkel foglalkozó formációja köti le idejét.

A podcastban szó lesz arról, hogy

  • hogyan lehetséges, hogy a nyilatkoztat aláírói mindeddig hallgattak a történtekről;
  • mikor jött el nála az a pont, amikor azt mondta, otthagyja a színházat;
  • mit gondol arról, hogy a színházak kormányellenes tüntetéséről Eszenyi Enikő látványosan távol maradt;
  • hogy fordulhatott elő, hogy az olyan nagy múltú művészek, mint Stohl András és Presser Gábor sem léptek fel Eszenyi agressziója ellen;
  • mi lesz a15 aláíró következő lépése, ha Eszenyi Enikő továbbra is tagadja a vádakat. 

Lemaradt az előzményekről?

Mélyen elítélem az erőszak minden formáját. Ebbe beletartozik a hatalommal való visszaélés és a mentális erőszak is

- nyilatkozta 24.hu-nakEszenyi Enikő, a Vígszínház jelenlegi igazgatója, aki ismét megpályázta ezt a pozíciót. Erre az interjúra reagált Fenyvesi Lili, a színház egykori filmrendező/rendezőasszisztense. Hevesen cáfolja, hogy az igazgatónő igazat mondott volna az interjújában:

A Vígszínházban töltött fél évem alatt napi szinten tapasztaltam vagy voltam szemtanúja abúzusnak, a toxikus légkör által kialakult pszichikai nyomás következtében magam is öt kilót fogytam, illetve a kirúgásomat megelőző próbán pánikrohamom volt.

Azóta már több sztár is beszélt az őt ért vígszínházas abúzusairól, mi Molnár Áront kérdeztük a kirobbant botrányról, és arra is megkértük, mondjon el néhány konkrét esetet, melyben Eszenyi Enikő mentálisan vagy akár fizikálisan is bántalmazta nemcsak a színészeket, hanem a titkárokat is.