Azért most foglalkozunk a Mostantól című dallal, mert Rácz Gergő sajtósától közleményt kaptunk róla, amit teljes egészében ennek a posztnak a legalján, a legördülőben lehet elolvasni. A közlemény híre, hogy ez a szám 18. hete vezeti a magyar rádiós top 40 lejátszási listát, ami annyira hosszú elsőség, hogy ilyen még nem volt, igaz, a lista csak 2017 óta létezik.

Az eddigi rekord Rúzsa Magdié volt, akitől a Jel című szám 17 hétig volt a magyar rádiók legtöbbet játszott dala, hát ezt döntötte most meg Rácz Gergő és Orsovai Reni duettje, ami megnyerte idén A Dal című tévéműsort. A Mostantól tavaly novemberben jelent meg a Youtube-on, idén év elején került fel a slágerlistára, aztán egy hónap után az élre került, és február eleje óta forszírozzák ennyire a hazai rádióadók.

Nincs azonban olyan renoméja ennek a magyar slágerlistának, mint mondjuk a brit vagy az amerikai slágerlistának, és talán érdekesebb a YouTube-os nézettséget figyelni azért, mert amíg a kereskedelmi rádiók jellemzően a háttérben szólnak rengeteg helyen, aztán vagy odafigyel rájuk valaki, vagy nem, addig a videómegosztón aktívan rá kell klikkelni valamire, hogy megszólaljon. Ha valami sokat megy a rádióban, azt csak a rádiók egyre szűkülő közönsége ismeri meg, és attól még, hogy megismerte, nem tudhatjuk egyáltalán, hogy tetszett-e neki.

Hát jó hír Rácz Gergőnek, hogy úgy tűnik, a Mostantólt nemcsak passzívan elviseli a rádióhallgató közönség, hanem aktívan ki is választják maguknak pl. a YouTube júzerei, mert a videóklip túl van a 19 millió megtekintésen. Alább egy kicsit kontextusba helyezem ezt a számot, hogy lehessen érzékelni, hogy ez mennyire sok.

Szóval kezdjük ott, hogy egy húszmillió körüli megtekintés azt jelenti, hogy minden magyar állampolgárra átlag két megtekintés jut, feltételezve, hogy a külföldiek nem nagyon hallgatnak/néznek magyar nyelvű zenéket az interneten. Az átlagmagyar idén eddig kétszer nézte meg a Mostantólt, és van annyira új még ez a dal, hogy a szám valószínűleg még fog nőni. Tavaly az év végén összeszedtem a tízes évek legnézettebb zenés és magyar YouTube-videóit egy kvíz kedvéért, és az derült ki, hogy kb. egy bő tucatnyi olyan hazai klip létezik, ami 30 milliós vagy nagyobb nézettséget ért el. Fluor Tomitól a Mizu például magyar viszonylatban egy gigasláger, de az is csak 20 milliós nézettség körül van, holott annak a videónak már 10 éve ketyeg a számlálója. Minden jel arra mutat, hogy a Mostantól fél év alatt tudja produkálni azt a nézettséget, ami a Mizunak egy évtized alatt jött össze.

A Mostantól sikere abból a szempontból is roppant figyelemre méltó, hogy ez a szám nyerte meg A Dal című műsor döntőjét március 7-én – ekkor már egy hónapja a hazai rádiók legtöbbet játszott száma volt. A fenti extrémmagas YouTube-nézettség már csak azért is érdekes, mert A Dal nézettsége pedig extrémalacsony volt: a döntőt látták a legtöbben, 270 ezren, de a 18-59 éves korcsoportba tartozók körében az egyes epizódok nézettsége mindössze 30-40 ezer körül mozgott. Eléggé úgy tűnik, hogy akik most húszmilliós nézettséget produkáltak a Mostantólnak, azok nem a tévéből ismerik ezt a számot.

Érdekes fordulata a sorsnak továbbá, hogy A Dal győztese 2019-ig mindig mehetett az Eurovízióra, de tavaly ősszel a magyar döntéshozók úgy határoztak, hogy az ország 2020-tól nem indul a nemzetközi dalfesztiválon, amiből az idei rendezvény a koronavírus miatt végül el is maradt. Szóval a Mostantólnak duplán nem volt esélye, hogy az európai nagyközönség megismerje, ami kár, mert érdekes lett volna megfigyelni, hogyan szerepel a dalfesztiválon egy olyan szám, ami itthon ilyen kivételes sikert ért el.

Visszanéztem ezen kívül A Dal korábbi győzteseinek nézettségét a Youtube-on, és egy kivétellel messze elmaradnak a 20 milliótól annak ellenére, hogy ezeket a dalokat az Eurovízió révén a nemzetközi közönség is megismerte, ezek az Eurovízió nemzetközi csatornáján is szerepeltek, illetve a dalfesztiválos fellépés videóját is meg lehet nézni, ami sokszor több millió további megtekintést jelent, szóval az alábbi a számok 2-3 videó nézettségének összegét jelentik. A Mostantól egyetlen feltöltéssel, az Eurovízió hivatalos csatornája általi népszerűsítés nélkül szedett össze 20 milliót. Ha A Dalt eddig megnyerő dalok klipjének és eurovíziós videóinak nézettségét összeadjuk, a következő számok alakulnak ki:

  • 2012, Compact Disco – The Sound of Our Hearts: kb. 2 millió megtekintés;
  • 2013, ByeAlex – Kedvesem: kb. 8 millió megtekintés;
  • 2014, Kállay-Saunders András – Running: kb. 5 millió megtekintés;
  • 2015, Boggie – Wars for Nothing: kb. 3 millió megtekintés;
  • 2016, Freddie – Pioneer: kb. 15 millió megtekintés;
  • 2017, Pápai Joci – Origo: kb. 40 millió megtekintés;
  • 2018, AWS – Viszlát nyár: kb. 9 millió megtekintés;
  • 2019, Pápai Joci – Az én apám: kb. 11 millió megtekintés.

Pápai Jocitól az Origo volt az, aminek a nézettsége egyelőre kétszerese a Mostantól nézettségének, de persze ez a 40 millió egy eurovíziós nyolcadik helyezéssel együtt jött össze. Hogy a Mostantól hogyan szerepelt volna, ha a dalfesztivál még jobban népszerűsíti, azt már sosem fogjuk megtudni, de elég valószínűnek tűnik, hogy túlszárnyalhatta volna az Origót.

Íme a kapcsolódó sajtóközlemény

Rácz Gergő megdöntötte Rúzsa Magdi rádiós rekordját

A Mostantól című dal egyhuzamban 18. hete vezeti a Magyar Rádiós Top 40 slágerlistát, amire korábban még nem volt példa. Rácz Gergő és Orsovai Reni duettje megnyerte a DAL 2020-at, az idei Petőfi Zenei Díjat Az év dala kategóriában és a Fonogram díjat is - most egy rekordot is sikerült megdöntenie. Rúzsa Magdolna Jel című dala korábban egyfolytában 17 héten keresztül volt első helyezett Magyar Rádiós Top 40-en- Gergőék ezt döntötték meg most.

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem számítanak ezek az elismerések – természetesen nagyon jól esik, hogy a szakmai és közönségsiker is megadatott ezzel a dallal. Igazából az eltelt fél év alatt sem sikerült még teljesen felfognom, hogy ennyire szeretik az emberek és megdöbbentő volt látni, hogy hétről hétre első tudott maradni a toplistán is. Rúzsa Magdi munkásságát természetesen követem és nagyon nagyra becsülöm, külön megtisztelő, hogy az ő rekordját dönthettük meg Orsovai Renivel közös duettünkkel.”

A Mostantól 22 hete van a Magyar Rádió Top 40-es slágerlistán, 2020/3. héttől kezdve folyamatosan listavezető, a legnagyobb videómegosztón több mint 19 millió alkalommal nézték meg a dalhoz forgatott klipet.