A magyar zenészek többsége a koronavírus-járvány magyarországi kitörése óta abban bízik, hogy augusztus 15-e után ismét mindenki tarthat itthon bármilyen koncertet, de most úgy néz ki, ez talán mégsem lesz így, és ötszáz főnél nagyobb közönség előtt nem lehet zenélni, így nem lesznek fesztiválok, nagykoncertek sem. (És akkor még nem beszéltünk arról a lehetőségről, hogy szigoríthatnak is a jelenlegi helyzeten.) A témában hamarosan új kormányhatározat várható.

A rendelkezések – amelyek célja, hogy minél kevesebben tömörüljenek egy helyen, megelőzendő a járvány terjedését – viszont történetesen nem vonatkoznak a focimeccsekre, amikre továbbra is mehet boldog-boldogtalan. Ezt is visszásnak tartják a zenészek. (Pedig lehet, hogy csak csekély érdeklődéssel számoltak a magyar futball iránt a törvényhozók.)

Mindezt azért vezettük fel ilyen hosszasan, hogy könnyebben értelmezhetők legyenek azok a közösségimédiás megnyilvánulások, amelyeket idézni fogunk. Kezdjük Lovasi Andráséval, aki bemutatta, hogy a stúdióját (próbatermét?) pillanatnyilag almatárolásra használja, és fesztiválját, a Fishing On Orfűt éppen focimeccsé kívánja átminősíteni.

Nála nemcsak a poszt, hanem a kommentszekció is érdekes, ahol a képaláírásban invokált Majka azt írta, „És még ebbe is bele tudtál keverni engem.... Úgy hogy válaszra sem méltattàl az akkori posztod alatt, pedig azt hiszem intelligensen reagáltam, és felhívtam a figyelmed arra ,hogy kiforgatták a mondanivalóm lényegét. Most kevésbé intelligensen fogalmazok : Elmész te a BÜDÖS PICSÁBA!!! Szervusz András.” Kettejük szóváltása ide vezethető vissza, Majka annak idején nyilvánosan szégyenítette meg azokat az ismertebb zenészeket-előadókat, akik Artisjus-támogatást igényeltek.

Majka egyébként videóban jelezte, hogy kettős mércének tekinti, hogy sportolókat nézni lehet tömegesen, zenélő embereket viszont nem. Érdekes kitétellel azt is megjegyzi, hogy „van egy-két félhülye is, aki konteónak, meg mindenféle nemlétező dolognak állítja be ezt a vírus-dolgot, de mindegy, ezt eresszük is el, mert sosem fogunk rájönni az igazságra”, de valószínűleg ez csak hanyag szóbeli megfogalmazás, és nem arra céloz, hogy elhinné az ilyesmit. Legalábbis remélhetőleg.

A Blikk is felsorolt néhány zenekart és előadót, akik hasonló értelmű nyilatkozatot tettek, vagy további vonatkozásokra hívták fel a figyelmet: a Tankcsapda például arról így: „fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet, hogy ez a szektor a járvány kezdete óta vegetál, nem csak a zenészek, hanem egy teljes szolgáltató ipar, háttéripar került perifériára, a technikusoktól, hangmérnököktől, szervezőktől, klub tulajdonosoktól kezdve a vendéglátó és hangtechnikai cégekig sorolhatnánk, hogy ki mindenki küzd jelenleg is a fennmaradásért, egy biztos, több tízezer emberről van most szó”. Igaz, kis létszámú klubkoncerteket, klubturnét talán (a koronavirus.gov.hu-n nem részletezik, hogy ötszáz fő alatt lehet-e zárt térben lenni) a jelenlegi helyzetben is lehetne szervezni, de ennyire egyik nagy név sem punk.

Talán Tóth Vera írt a leghosszabban a helyzetéről, és az ő megnyilvánulása a legszemélyesebb. Úgy kezdődik: „Kérem, ne vegyék el tőlem a hivatásomat és kérem, hagyják megélni az álmaimat”.

Ha kíváncsi, melyik zenész miként nyilvánult meg, keressen rá a #zenélnénk hashtagre Facebookon és Instagramon, egészen sokan mondtak véleményt a helyzetről. Ön is így tehet, ha a Facebookunkon kommentálni szottyan kedve ezt a posztot!

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Majka Lovasi Andrásnak: elmész te a büdös picsába

Feszült időszak: sok magyar zenész a Facebookon mondja el, mennyire kilátástalannak látja a jelenlegi helyzetet, amelyben focimeccsre mindenki mehet, de koncertre csak ötszáz ember.

74 · Jul 15, 2020 11:12am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments