Ferenc pápa az alábbi videón azokat kritizálja, akik a koronavírus-járvány ellenére külföldre utaztak az ünnepek alatt. A katolikus egyházfő azt mondja, elszomorítják őt azok, akik most is csak arra gondolnak, hogy egy jót üdüljenek, mikor mások betegek vagy anyagilag a padlóra kerültek.

A Blikk a fenti videót azzal posztolta, hogy „Ferenc pápa üzent Schobert Norbinak és a többi magyar sztárnak”, mivel Schobert jelenleg a Maldív-szigeteken van, és ha nem is az összes többi magyar sztár, de például Lakatos Márk és Cooky is bevállalt egy-egy utazást (a szintén nyaraló Berki Krisztiánt valamiért nem említi a lap). Schobert Norbert a Facebookon reagált: azt mondja, ők minden szabályt tiszteletben tartva bonyolítják évi rendes táborukat az egzotikus üdülőhelyen, Lakatos Márk pedig az alábbi interjúban a Velvetnek mondta el, illetve szintén a Facebookon foglalta össze, mit gondol Ferenc pápa üzenetével kapcsolatban.

Mi volt a reakciód a fenti videóra?

Azzal szeretném kezdeni, hogy nagy tisztelője vagyok Ferenc pápának. Azt gondolom, hogy fantasztikus az a nyitottság, egyszerűség, elfogadás, a melegek és más kisebbségek felkarolása, amit ő képvisel a katolikus egyház élén. Nagyon fontosnak tartom azt, amit ő mond: hogy az emberek egyenlőek és egyenlő bánásmódban kell részesülniük, hiszen a kereszténység nem a kirekesztés vagy az elutasítás, hanem a szeretet vallása.

Megszólítva érzed magad a fenti videó láttán?

Nem érzem magam megszólítva, mert én nem csak úgy nyaralni, hanem munka céljából mentem ki, negatív teszttel, senkit nem veszélyeztetve. Speciális helyzetben vagyok, mert nekem az utazás a munkám. Mivel egy lifestyle-blogger vagyok, egy életstílusnak, az élet szeretetének a megmutatása a feladatom. Ez egy szerencsés helyzet, és bár nagyon sok munkával értem el, nagyon hálás vagyok, hogy olyan állásom lehet, ami egyben szórakozás és utazás is. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a mostani utamon nem pihentem ki magam és nem éreztem jól magam, de ettől függetlenül az utazás célja az volt, hogy megmutassam, hogy most ha valaki utazni szeretne, azt milyen körülmények között teheti meg, hogyan működnek a légitársaságok, stb.

Ezek szerint azzal sem feltétlenül értesz egyet, hogy elítélendő lenne, ha valaki csak úgy nyaralni megy el, munkától teljesen függetlenül...

Az, hogy valaki most elutazik, szerintem nem jelenti azt, hogy nem érez együtt azokkal, akik rossz anyagi helyzetben vannak. Főleg a Szent Péter-bazilikából, ami a gazdagság és a fényűzés székhelye, nekem ez az üzenet kicsit furának tűnik még azzal együtt is, hogy Ferenc pápa maga kopott cipőben jár és az egyszerűséget hirdeti. Ez kicsit olyan, mintha azt mondanánk, hogy mivel mások éheznek, ne vegyünk kaviárt vagy Gucci-ruhát. Természetesen értem Ferenc pápa intelmeit, de azért vannak fenntartásaim ezzel kapcsolatban, amiket itt kifejtett. Ráadásul aki most külföldre utazik turistának, az igenis segít annak az országnak az állampolgárain, ahova megy. Az itt élők megélhetése a turizmus, ezért az elmúlt egy évben szinte semmilyen bevételük nem volt – az utazásunkkal a más országokban élő testvéreinknek tudunk segíteni azzal, hogy odamegyünk és igénybe vesszük a szolgáltatásaikat.

Tervezed, hogy fogsz még utazni a közeljövőben, a járvány lecsengése előtt?

Természetesen fogok megint utazni, ha azt a törvények és a jogszabályok megengedik, hiszen ez a munkám és egyben az egyik fő kedvtelésem is. Amennyiben ez jogszerűen megtehető, én a lehetőségeket ki fogom használni – de ez nem jelenti azt, hogy én nem éreznék együtt azokkal, akik most ezt nem tudják megtenni, akik elvesztették egy rokonukat vagy akár ők maguk betegek. Amit én meg tudok tenni, hogy segítsek, azt meg is teszem.

Mondasz erre egy példát?

Én a karitatív munkáimról nem szoktam beszámolni, mert nem egy PR-karitatív ember vagyok, aki a sajtóban reklámozza azt, ha jótékonykodik – erről nem szeretnék konkrétabban beszélni. Mindenesetre a koronajárvány idején az elesetteket, kiszolgáltatottakat elsősorban szerintem a kormánynak és az egyházaknak kéne felemelnie. Emellett persze mindenki más is segítsen és érezzen együtt azokkal, akik most nehéz helyzetbe kerültek, de ezzel együtt ez szerintem elsősorban talán állami és egyházi feladat lenne. Nemrég napvilágra is került az adat, hogy az állam több, mint 4700 milliárdot költött járvány elleni védekezésre és a gazdaság újraindítására: mivel ez a mi adónkból ment, ebben mindannyian benne vagyunk, mindannyian segítettünk.

Egy kicsit más téma a végére: hogyan telt eddig neked az új év, mik a terveid 2021-re?

Hazajöttem, nyugis szilveszterem volt, természetesen a kijárási tilalom betartásával, szűk körben. Készítem elő a következő évet – bár még nem igazán tudjuk, hogy milyen év lesz 2021. De reménnyel és optimizmussal nézek a dolgok elébe, illetve azzal a tudattal, hogy úgyis alkalmazkodunk ahhoz, amihez alkalmazkodni kell, hiszen 2020-ban is alkalmazkodtunk. Ez egy nagy tanulsága a tavalyi évnek: az emberek tudnak alkalmazkodni a nehéz helyzetekhez is.

Lakatos Márk egy videót is készített a témában, ezt a Facebookon itt lehet megnézni.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Lakatos Márk reagált Ferenc pápa videójára: „fogok megint utazni, ha azt a szabályok megengedik”

Ferenc pápa kritizálta a külföldre utazókat, Lakatos Márk azonban, bár nagy tisztelője az egyházfőnek, nem érzi magát megszólítva. A Velvetnek elmondta, miért.

23 · Jan 05, 2021 12:00am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments