Április 17-én, szombaton temették el Fülöp herceget, II. Erzsébet királynő férjét. A temetésre Harry herceg hazautazott kaliforniai családi otthonából, bár a szertartást megelőző napokat karanténban töltötte, Eugénia hercegnőékkel (ők költöztek be abba a házba, a Frogmore Cottage-be, amelyet korábban a feleségével, Meghan Markle-től megkaptak használatra a királynőtől).

A Page Six értesülései szerint Harry mind a temetés előtt, mind utána többször beszélt a testvérével (és az édesapjával), akikkel először találkozott az Oprah Winfreynek adott interjújuk adásba kerülése óta. (Ebben pedig hosszan beszélt arról a feleségével, hogy milyen rossz volt nekik az angol királyi család dolgozó tagjaiként élni. Utána az rontotta a viszonyt, hogy az interjút követő családi beszélgetések unproduktív jellegéről egy barátjuk, Gayle King egy tévéműsorban számolt be.) Vilmossal körülbelül két órán át beszélgettek egy zárt helyiségben, valamikor csatlakozott hozzájuk az édesapjuk, Károly herceg is. Beszélgetések bizalmas jellege miatt nem derült ki, miről volt szó, de sokana családi kapcsolatok rendeződésének reményét látják benne. 

Elképzelhető viszont az is, hogy legalább részben formális egyeztetésről van szó, ugyanis a következő hetekben Károly és Vilmos a királyi család jövőjéről fog határozni, egészen pontosan arról, mekkora legyen a királyi ház – a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy arról egyeztetnek, hányan legyenek azok a királyicsalád-tagok, akik életvitelszerűen ezzel foglalkoznak, és nincs polgári állásuk. Természetesen a királynővel fognak konzultálni a kérdésben, neki is lesz beleszólása, hogy a következő két generációban hányan végezzenek ilyen munkát, és mik legyenek a feladataik. (Minderről a Telegraph írt.)

Harry mindenesetre hétfőn visszautazik (vagy visszautazott) Kaliforniába, Markle-höz és a fiához.

Miért érdekes ez?

Térjünk vissza a korábban emlegetett Oprah-interjúra! Az egyik legtöbbször hivatkozott része azzal foglalkozik, hogy mielőtt Markle-ék első gyereke, Archie megszületett volna, már tudták, hogy nem fog hercegi címet kapni, és a családból valaki arról érdeklődött, hogy vajon mennyire lesz sötét a bőre (mivel az anyja részben fekete).

Egyszerre folyt a beszélgetés arról, hogy „nem kap majd védelmet, nem lesz címe”, és merültek fel aggodalmak és került elő társalgások során az, hogy mennyire lehet majd sötét a bőre, amikor megszületik.

– mondta Meghan Markle, összehozva az etnikai kérdést a protokollárissal. Azóta Winfrey maga tisztázta egy tévéműsorban, hogy nem II. Erzsébet vagy Fülöp herceg firtatta a csecsemő bőrszínének kérdését, Vilmos herceg pedig kategorikusan tagadta, hogy a rasszizmus jelen lenne a családban – mondjuk mi mást tehetett volna? Nem véletlen, hogy a Buckingham-palota pont erre reagált az eddigi egyetlen, az interjú óta kiadott hivatalos közleményben is. Ebben a királynő közölte, az egész családot elszomorította, milyen nehezek voltak az elmúlt évek a párnak, és aggasztónak találják a felvetett kérdéseket, különösen a származásra vonatkozóakat. Bár van, amire máshogy emlékeznek, 

nagyon komolyan veszik őket, és a család maga fogja kezelni az ügyet. Harry, Meghan és Archie mindig is családunk szeretett tagjai lesznek. 

Azóta az is kiderült, hogy bár a két téma együtt került elő, Harry fia nem azért nem lett herceg, mert a gyerek anyja részben fekete, hanem mert a mindenkori uralkodó unokáiig terjed ki az „automatikus hercegesedés”, tehát, hogy már születésükkor megkapják ezt a címet. Erről a Guardian írt egy hosszú cikket, a lényeg, hogy V. György 1917-es rendelkezésén alapul a rendszer, és az uralkodó dédunokáinak már nem jár a titulus – legfeljebb Vilmos fiának, Györgynek, mert ő egyenes ági férfi leszármazott, nagyapja és apja is az első helyen áll a trónöröklési sorban. Még mielőtt megszületett volna, a dédanyja (a királynő tehát) hivatalosan rendelkezett arról, hogy ő, illetve testvérei hercegek és hercegnők legyenek, hiszen egy jövendőbeli uralkodó gyerekei. 

Harry viszont a hatodik helyen áll a trónöröklési sorban, így ilyen szempontból nem releváns – a korábbi rendelkezések szerint amikor Károly herceg átveszi a trónt, Archie, és születendő testvére automatikusan jogosultak lennének a hercegi cím használatára. Csakhogy a Guardian cikke alapján itt van annyi szándékosság, hogy Károly herceg a hosszú távú terve egy „slimmed down monarchy”, vagyis egy szűkítés a royal személyek körén, így Harryék gyerekei mégsem kapják meg a HRH (his/her royal highness) megnevezést, és a hercegi titulust. Károly minderről (hivatalosan) arra hivatkozva döntött, hogy az adófizetők így is túl sok királyicsalád-tagot tartanak el, csökkenteni kell a költségeket. A részletekről itt olvashatnak az Expressen, a lényeg, hogy 2012-ben például megszüntették Eugénia és Beatrix hercegnők személyi védelmét, hosszú távon pedig az a terv, hogy kizárólag a mindenkori uralkodó, és annak egyenes ági leszármazottai részesülnek a HRH cím által biztosított előnyökből, egy költséghatékonyabb monarchia érdekében.

Fontos azért azt is megjegyezni, hogy Markle nem arra hivatkozva szerette volna elérni, hogy hercegi címet kapjon a fiuk, mert a mai napig odavan a mesékért, hanem mert a címekkel összefüggésben kapnak a királyi család tagjai személyi védelmet – visszásnak tartotta, hogy az életüket kirakatban kell élniük, mégsincsenek biztonságban. A dolog fokozódott, amikor úgy döntöttek, távoznak Angliából, és egy ideig Kanadában élnek: először a Metropolitan Police-szal együttműködő kanadai rendőrség őrizte őket, ám mivel közben hivatalosan is kiléptek a dolgozó rojálok köréből, ennek a kötelezettségnek vége lett. Markle ekkor magánlevelekben fordult férje rokonaihoz, elmondása szerint azt írva nekik, „kérlek, védjétek meg a férjem. Kérlek, ne fosszátok meg a biztonsági stábjától”, de azt a választ kapta, hogy ez nem lehetséges. A helyzet fokozódott, amikor kiderült, hogy a változás eredményeképpen a kanadaiak segítségére sem számíthatnak, és az ottani véleményt nyilvánító adófizetők nem szeretnék ezeket a biztonsági költségeket állni.

Borítókép: a királyi család gyászoló tagjai kísérik Fülöp herceg koporsóját a temetésen, 2021. április 17-én.