A brit monarchia a végnapjaihoz közelít – állítja Hilary Mantel többszörösen díjazott, az angol királyi család által is kitüntetett brit írónő.

Azt hiszem, ez itt a végjáték. Nem tudom, mennyi ideig működhet még az intézmény. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy kitart Vilmos után is. Szóval azt hiszem, ez lesz az utolsó nagy korszak

– kezdte a Telegraphnak Mantel, aki többek közt történelmi regényeivel lett elismert szerző Nagy-Britanniában, kitüntetésekor elnyerve a Dame titulust. Szerinte II. Erzsébet az, akinek személye jelenleg összetartja nemcsak a családját, hanem a monarchiát is. Arról is elmélkedett, hogy talán akirálynő az egyetlen, aki még igazán hisz a királyság intézményében.

Bárcsak azt érezné, hogy lemondhat. Amennyire értem, [az uralkodásra] mint szent feladatára gondol, amelyről az ember nem mondhat le, miközben mi, többiek úgy tekintjük ezt, mint egy állást, amelyből  az lenne jó, ha nyugdíjba mehetne. Abban hisz, hogy nem szűnhet meg uralkodónak lenni – ígéretet tett Istennek. Annyira klisés ezt mondani, de milyen magányos pozívióban van. Konfliktusos helyzet, mert a királyi családot a világ nagy része már a szórakoztatóipar egyik ágának tekintei. És biztos vagyok abban, hogy ez nagyon távol áll a királynő gondolkodásmódjától. 

– mondta az írónő, aki szerint a királyi család egyfajta önbüntető intézmény lett. 

Egyetlen másik családtól sem várnák el, hogy egy igen idős, frissen megözvegyült  hölgy álljon kamerák elé, de az ő esetében ezt természetesnek veszik. Ahogy azt is, hogy a királyi családban egy édesanya a szülés után egy napon belül a kórház lépcsőjén ragyogjon. Semmilyen közérdek nem fűződik ehhez .

A britek is Vilmost akarják

A Mirror nemrég arról számolt be, hogy a Pollsters Deltapoll közvélemény-kutató cég által készített friss kutatásban az szerepel, hogy a britek nagy százaléka Károly walesi herceg helyett Vilmost szeretné uralkodónak, ha II. Erzsébet királynő visszavonul.

Az újság természetesen Harry herceg és Meghan Markle legendás Oprah Winfrey interjújára is rákérdezett.

Nem ítélkeznék felettük. És azt sem hiszem, hogy  valaha is megtudjuk, mi történt velük valójában. Szóval csak jót kívánok nekik. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Lehet, hogy Vilmos lesz az utolsó angol király

Egy történelmi regényei miatt kitüntetett írónő szerint az intézményt szinte csak II. Erzsébet hite tartja össze, ahogy a családját is.

2 · May 04, 2021 02:58pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments