Varga Izabella számára a Barátok közt vége azt is jelentette, hogy megszűnik a 23 éven át tartó szigorú órarend, amely eddigi életét leginkább meghatározta. A színésznő eddig is a tudatos életmódra törekedett, de a korszak lezárultával elhatározta, hogy mostantól mindennapjai középpontjában az egészség és a fittség áll – derült ki a positive.hu friss sajtóanyagából. 

Lássuk azt az 5 dolgot, amit Iza a legfontosabbnak tart a sikeres életmódváltáshoz!

Tervezd meg a napodat!

Rendkívül változatos, ugyanakkor kiszámíthatatlan időbeosztást jelentett a Barátok közt; lehetetlen volt az életembe rendszerességet csempészni. Amikor befejeződött a sorozat, az volt az első, hogy kiszámítható, stabilabb rendszert állítsak fel magamnak. Ezzel alapoztam meg az életmódváltást.

– meséli a színésznő. Azt is hozzátette, általában azzal indul a napja, hogy átnézi teendőit és a tervezőnaplóját, ezzel csökkentve a napi kihívások okozta stresszt. Úgy gondolja, ha tervszerűen alakítjuk napjainkat, heteinket, kevesebb eséllyel fogunk elúszni teendőinkkel, és az előkészületekkel nyugalmat, békét is nyerhetünk.

Adj magadnak időt, a fokozatosság megtérül!

Sokan esnek abba a hibába, hogy hirtelen felindulásból vágnak bele a változtatásba, és azonnal el akarják érni a vágyott alakot vagy egészségi állapotot. Ez persze irreális lenne, sőt a hirtelen extrém változással még árthatunk is magunknak. A színésznő úgy látja, érdemes reális célokat kitűzni.

Például ne kezdjünk el 5 kilométert futni, ha az elmúlt években egyáltalán nem húztunk fel futócipőt, és túlsúllyal küzdünk. Lépésről lépésre, racionálisan építsük fel a tervünket. Évekkel ezelőtt a futásban hirtelen nagyon nagy örömöm leltem, de a térdem ezzel mélységesen nem értett egyet. A túlzott lelkesedésemmel gyakorlatilag saját magamnak lehetetlenítettem el ezt a mozgásformát.

Iza másodjára már úgy indult neki a futásnak, hogy 2 hónapig csak gyalogolt, először rövid, majd hosszabb távokon. Ezután jött a kocogással kombinált séta, hiszen az ízületeknek is hozzá kell szokniuk az újfajta terheléshez.

Egy applikáció segített a módszeres, kíméletes felvezetésben. Inkább lassan, de biztosan haladjunk! Ugyanúgy megvan a sikerélmény akkor is, hogy ha nem 10 nap, hanem 10 hét alatt születik meg az eredmény!

Cukor nélkül, tele energiával

Az egészség mindig is fontos volt Iza számára, mostani életmódváltása már jó alapokra épül, például azóta nem eszik finomított szénhidrátot, amióta első kislánya születése előtt terhességi cukorbetegséget diagnosztizáltak nála. Ez komoly kihívás elé állította, nehéz volt megfelelően tájékozódni a témában. Végül egy cukorbetegségről szóló könyv jelentette a megoldást, és változtatta meg az életét.

Egy táblázat alapján kellett kiszámítani a napi adagjaimat, hogy mit és mennyit ehetek. Napi 6 étkezést kellett előkészítenem, grammra pontosan. Ez az első pillanatban teljesen megugorhatatlannak tűnt, de mivel a tét a bennem kucorgó kisbabám egészsége volt, nem volt kérdés: minden szabályt maximálisan be fogok tartani... Vettem egy konyhamérleget, elkezdtem méricskélni, és az útmutatók szerint alakítani az étkezéseimet.

– idézte fel az első lépéseket. Ennek az étrendnek a lényege a rendszeresség, kulcsa pedig a szénhidrátbevitel szabályozása, amivel elkerülhető a vércukorszint ingadozása. Kislánya, Sári makkegészségesen született, ő maga pedig szülés után sokkal jobb formában volt, mint előtte.

Soha olyan erősnek, energikusnak, élettel telinek nem éreztem magam, mint akkor. A szülés után a szigorú étrenden lazítottam, de egy szabály azóta is megmaradt: a cukor nálam tiltólistás.

Vízzel az egészségért

Bár a divatdiéták jönnek-mennek, egy dologban mindig marad az egyetértés: a megfelelő mértékű vízfogyasztás elengedhetetlen az egészséges élethez. Sokan nem szeretik a vizet, mert lássuk be, nem a legizgalmasabb innivaló, pedig az izmok, az agy egészségének megőrzése és teljesítményünk maximalizálása érdekében is érdemes fokozottan figyelni arra, hogy napi 2,5-3 liter vizet igyunk.

Nagy mázlim van, mert a kedvenc italom a víz. Úgy gondolom, hogy a sima víz a legjobb hidratáló, főként azért, mert a testünk profitál belőle anélkül, hogy fel kellene dolgozni például az üdítőkben található cukrokat, adalékanyagokat.

Iza mindig magával hordja a GymBeam 2,5 literes kulacsát, így szem előtt tartja a minimális vízmennyiséget, amit naponta fogyasztani kell, a palack pedig egyben környezetbarát megoldást is nyújt a hulladékmentes folyadékbevitelre.

Aludj eleget!

A színésznő korán kel, korán fekszik, ez a szokása még gyermekei napirendje miatt alakult ki benne.

Nagyon szeretek rákészülni az alvásra, olvasni egy kicsit előtte, kikapcsolni az agyam, eltávolodni a napi eseményektől.

– vallja Iza. A jó alvás egyik kulcseleme, hogy nem szabad túlzásba vinni a vacsorát, körülbelül lefekvés előtt két órával érdemes utoljára étkezni. Fontos úgy kialakítani a napi étkezéseket is, hogy a vacsora ne kapjon főszerepet, helyette az evés örömét és élményét a nap során többfelé oszlassuk el!