Vasárnap este indul a TV2 legújabb kalandrealityje, a Totem, amely egy ősi mítoszt kelt életre. A hosszú heteken át a Bakony festői szépségű tájain forgatott műsorban hét-hét, mindenre elszánt híresség, a farkasok és a szarvasok csapata verseng egymással, és indul kincskeresésre egy-egy instruktor vezetésével.

Az erőt próbáló megmérettetésről a farkasok egyik legkülönösebb tagja, Varga Viktor mesélt, aki életre szóló kalandként tekint erre az időszakra, amit nomád körülmények között, a vadonban tölthetett.

Mennyire idegenkedett a nomád élettől?

Apám gyerekkoromban egész Magyarországot megmutatta nekem, gyakran mentünk sátrazni, így nem volt teljesen idegen, hogy a szabadban, a természet adta kihívásokkal dacolva kellett élnem. Komfortos volt számomra ez a helyzet, és vágytam is vissza ehhez az úgynevezett nomád élethez, mivel a természet szerelmese vagyok. És az, hogy ezt az egészet most ilyen profi körülmények között, egy ilyen jól összerakott műsor keretein belül tapasztalhattam meg, teljesen magával ragadott. A forgatások alatt három-négy gyerekkort éltem meg.

Hogyan viszonyult a csapattársaihoz? Kijöttek egymással?

Kihívásként tekintettem erre az egészre, pont azért, mert csapatban kellett dolgozni. Én eddig egy magányos farkas voltam, egyedül léteztem és mindent egymagam oldottam meg. Persze az elején voltak kisebb konfliktusok a többiekkel. Furcsa volt ez a helyzet, nehezen ment az alkalmazkodás, és nem csak azért, mert koedukált volt a csapat, hanem mert korban is eltérő emberekkel éltünk együtt. De én mindig igyekszem a dolgok pozitív oldalát nézni, és mindenből a legjobbat kihozni. Egy igazi ősközösség voltunk, és én kívülről is megfigyeltem, hogyan alakul a falka, hogyan oszlanak meg a feladatkörök.

A természet is biztos sok kihívás elé állította a csapatokat. Ezekre hogyan reagáltak?

Gyakran ránk szakadt az ég, vagy az arcunkba vágott a szél, de nekünk ugyanúgy küzdenünk és játszanunk kellett. Mondjuk időnként a forgatás is csúszott emiatt. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a viszontagságos tavaszi időjárás jót tett a műsornak, hiszen nem volt egysíkú a forgatás. A legmenőbbnek Ördög Nórát tartom. Még sohasem láttam ilyen kőkemény, erős nőt! Ha a ceremóniákon ítéletidő tombolt, ő azt is rezzenéstelen arccal tűrte, nem zavarta sem a zuhogó eső, vagy a hideg, süvítő szél.

Mennyire érezte otthon vagy épp idegenül magát a Totem világában?

Nem volt honvágyam, otthonomnak éreztem a jurtát, ahol meghúztunk magunkat. Engem teljesen beszippantott az egész. Nem tudtuk, hány óra van, egy idő után kissé elveszítettük az időérzékünket is. Emiatt az alvás is nehezebb volt, főleg mert én inkább éjszakánként ténykedem, éjszakai lélek vagyok, nem tudtam, mikor feküdjek le. Két-három óra alvással csináltam végig az egészet. Ez részben azért is volt, mert a jurta éjszaka erősen ki volt világítva, amit sokan közülünk csak nehezen szoktak meg.

Varga Ferenc, az instruktoruk mennyire hajtotta a csapatot?

Ő volt a főfarkas, a családfő az elejétől kezdve, aki mindenkit összefogott. Egy betyár ember, ez több ízben meg is mutatkozott. Szigorú volt és kőkemény, nem is akartunk ellenkezni, hallgattunk rá. Míg ő belőlünk a kőkemény harcost hozta elő, a lelkizések során belőle is előjött a lágy, érző szívű ember. Apafiguraként tekintek rá. Nem csak azért látom benne apámat, mert ugyanaz a vezetéknevünk, hanem mert éppen olyan karakter, mint ő, az életük is sok ponton egyezik és a neveltetésük is hasonló.

A kamerák egyébként nem zavarták?

Figyelmen kívül tudtam hagyni őket, de kellett egy kis idő mire átálltam erre. Nem feszengtem senki előtt a jurtában sem, nem vagyok az a szégyenlős fajta, ezt mindenki tudja rólam. De most visszafogtam magam, hogy a bevállalósságom, adott esetben a meztelenkedésem ne vigye el a műsor értékeit.

Miért? Milyen értékeket lát benne?

Korábban még soha nem készült ennyire összetett műsor, amely egyszerre foglalkozik erényekkel, becsülettel, példamutatással, szeretettel és a magyar kultúrával. Habozás nélkül igent mondtam a felkérésre, amit nem bántam meg, hiszen ez a műsor azzal, amit képvisel, tanítani is igyekszik a nézőket. Én magam is sokat tanultam. Rádöbbentem arra, hogy milyen fontos a család és az, hogy segítsünk egymásnak, szeressük a másikat. Az élet nem egyéni játék.

Tudta?

Varga Viktor 2009-ben a Csillag születik című tehetségkutató műsorban vált ismertté. Korábbi kedvesével, Cinthya Dictatorral 2013-ban a TV2 Édes Élet című realityjében is szerepelt, betekintést engedett mindennapi életébe. Később a Sztárban sztár című showműsorban is feltűnt, ahol a negyedik helyen végzett. Nem csak zenei fronton, de a divatvilágban is képes emlékezeteset alkotni. Készített már sci-fi-filmekbe illő szkafandert, és bomba alakú hátizsákot is.