Bár a koronavírus-járvány sokakat rávett, hogy odafigyeljenek, pontosan mire költik a pénzüket, Stephanie Bennett alapvetően egy fukar ember. Az ő története ihlette ezt a cikket, melyhez Szabó-András Csuti, és Pál Péter is hozzászólt.

Bennett a TLC Extrém fukarság című műsorában beszélt arról, hogyan próbál spórolni a mindennapokban. A nő, aki egyébként egy orvosi rendelőben dolgozik, egyetlen villanykörtét használ, melyet szobáról szobára magával hord. Elmondása szerint így takarékoskodik az árammal – írja a Ladbible.

Ez még nem minden!

  • Zuhanyozáskor csak akkor engedi meg a vizet, amikor öblíti magát, sőt, ha párja zuhanyzik, egy babafigyelőn keresztül ellenőrzi, hogy a férfi mennyi ideig tusol.
  • A ruhaszárítóban maradt szöszökből vattakorongokat készít , így a smink- és a körömlakklemosást is megoldja okosba.
  • Amikor bevásárol, mindent meghámoz, majd így méri le a termékeket. Úgy véli, hogy a banán héja vagy a szőlő fürtje csak drágítja a gyümölcsöket.
  • Ha készételeket, például dobozos hotdogot, lasagnét vagy halat készít, inkább szorosan becsomagolja azokat alufóliába, és a mosogatógépbe dobja, hogy egyidejűleg a piszkos edényeket is tisztára mossa.

Kíváncsiak voltunk, hazánk hírességei mit tesznek annak érdekében, hogy több pénz maradjon a tárcájukban. Szabó András Csuti a Velvetnek elmondta: takarékosan, ésszerűen gazdálkodnak a hétköznapokban.

Feleségemmel, Edinával tudatosan kezeljük a pénzügyeinket. Használunk egy olyan applikációt, amelyben vezetjük a kiadásainkat, hónap végén pedig megnézzük, tudtuk-e tartani magunkat az előre beállított keretünkhöz. Ez az alkalmazás tökéletesen mutatja azokat a kisebb, 2-3 ezer forintos költségeket, melyek kiadására valójában nem is volt szükségünk. Mindenkinek javaslom, hogy töltsön le egy ilyet. Az elején nem mindig írtunk be mindent, de aztán láttuk, hogy milyen hasznos. Azóta rutinná vált a táblázat vezetése. A hiteleinket és a biztosításainkat is minden évben átnézzük, hogy összehasonlítsuk az árakat, mert ebben a szektorban is sok olyan változás jöhet, mellyel szintén sokat spórolhatunk. Amikor vásárolunk, az interneten megnézzük az árakat, sorra vesszük, melyik üzletben kaphatjuk meg olcsóbban a kinézett termékeket. Ha van rá lehetőség, nem kérünk házhozszállítást, inkább személyesen vesszük át a dolgokat. A mozgásérzékelős lámpák felszerelése szintén egy olyan opció, mellyel takarékoskodhatunk, hiszen csak akkor működnek, amikor tényleg szükség van rájuk. Edina még nálam is megfontoltabban vásárol, a gyerekeket is arra tanítjuk, hogy nem szórjuk a pénzt

– mesélte Csuti, majd hozzátette: költséghatékonysági szempontból a házukat is korszerűsítették nemrég.

A napelemek remek alternatívák, az otthonunkra is mostanában szereltek fel néhányat. Így éves szinten csaknem félmillió forintot megspórolhatunk, és közel húsz év garanciát kaptunk rájuk. Most sok pályázatot hirdettek, érdemes körülnézni

– zárta a beszélgetést az üzletember.

Megkerestünk egy fiatal, feltörekvő zenészt is, aki egyelőre szűkösködik megtakarításokban. Őt is arról faggattuk, hogyan próbál spórolni. Nem szabad elfelejtenünk, hogy hosszú ideig semmilyen fellépés vagy koncert nem volt, így a fiatal előadók nehéz helyzetbe kerültek. A Petőfi Rádió díjazottja, Pál Péter például a borítékokra esküszik. 

Hogyan spórolsz a hétköznapokban? Vannak bevált praktikáid?

Több tervem is van, egyszerre sok-sok szálon futnak a dolgaim. Épp ezért szoktam külön-külön borítékokba rakni a pénzt: mindig ráírom, hogy milyen célra megy az adott boríték, és mennyi van benne. 

Ha kiveszek valamennyit, akkor azt vissza kell raknom, így folyamatosan van egyfajta önfegyelmem. Tudom, mire érdemes költeni.

Például, amikor egy nagyobb projektről van szó, néha úgy fogalmazok, hogy azt az elmúlt év meg nem ivott söreiből és az el nem szívott cigikből finanszírozom meg.

Mit gondolsz: a koronavírus-járvány miatt sokkal takarékosabbak lettek az emberek?

Azt vettem észre, hogy aki nem csapott nagy hűhót a járvány miatt, az nem csüggedt el félúton, hanem kitalált valamilyen alternatív, ideiglenes megoldást. Ezeknek az embereknek valahogy jól alakultak a dolgai.

Ez az időszak tulajdonképpen a talpraesettség és a kreativitás próbája volt mindannyiunk számára.

Persze akadtak pillanatok, amikor nem volt könnyű elhessegetni a fekete felhőt, de egy séta, egy viszonylag egészséges étrend és a folyamatos alkotás (nálam dalszerzés, versírás) csodákra képes. Most itt vagyunk. Megvagyunk. És hamarosan minden jóra fordul. A Peter's pan zenekarral szorgosan készülünk 2022-re, sok-sok új dallal, a rossz napok ellen.

Mit gondol, hasznos tippek hangzottak el?