Nemcsak depressziója, hanem egy nehezen diagnosztizálható kór is közrejátszhatott abban, hogy a néhai színész-komikus a halálba menekült.

Mindenkit letaglózott a hír, amikor 2014. augusztus 11-én kiderült: Robin Williams sajátkezűleg vetett véget az életének. Mint az köztudott volt, az Oscar-díjas és hatszoros Golden Globe-díjas színész alkohol- és drogproblémákkal küzdött, depresszióban szenvedett.

Emellett a Parkinson-kór korai stádiumával is küzdött.

Hanyatló egészségügyi állapotát csak tetézték anyagai gondjai, míg végül egy övvel kötötte fel magát a hálószobájában. Testére a személyi asszisztense talált rá, a boncolás során pedig kiderült: egyéb betegség is befolyásolta a színész gondolkodását és viselkedését. A halottkémek megállapították, hogy Robin Williams

Lewy-testes demenciában szenvedett.

A betegség alatt a nem megfelelően lebomlott fehérjék leszakadt darabkái összecsapódnak és az életkor előrehaladtával felhalmozódnak az agysejtekben. Tüneteiben hasonlóságot mutat az Alzheimer-, illetve a Parkinson-kórral, ugyanis a szellemi és fizikai állapot erősen ingadozik. A betegek hirtelen magukba fordulhatnak, zavarodottá válhatnak és elveszíthetik tájékozódóképességüket. Fokozott izommerevség és kézremegés is jelentkezhet, valamint hallucinációk is előfordulhatnak. 

Az érintettek nagy részénél depresszió is kialakulhat.

A boncolás során a Lewy-testes betegség okozta agyi elváltozásokon túl a szakértők olyanokat is találtak, amelyek az Alzheimer- és a Parkinson-kórra egyaránt jellemzőek. A Lewy-testes demenciában szenvedő betegek esetében ugyanakkor nem ritka, hogy az agyban Alzheimer-plakkok is találhatóak, amelyek a fehérjelerakódások egy másik típusát jelentik. Mindez az elváltozás együttesen lehetett hatással a 63 éves komikus viselkedésére, gondolkodására és ítélőképességére, ami a végzetes döntéshez vezethetett.

(femcafe.hu)