Békés megyei Kondoroson fogták el azt a budapesti férfit, aki telefonon azzal a trükkel csalt ki idős emberektől milliókat, hogy a hívott felek unokájának adta ki magát és pénzt kért kölcsön, adta hírül a rendőrség hivatalos honlapja a police.hu.

Békés megyében ez év szeptemberében és októberében több, egyforma módszerrel elkövetett csalásról, illetve csalás kísérletről szóló bejelentés érkezett a rendőrségre. A sértettek minden esetben idős nők voltak, akik arról számoltak be, hogy egy férfi hívta fel őket telefonon, unokájuknak adta ki magát és szorult helyzetére hivatkozva pénzt kért kölcsön. Többen voltak, akik - miután nem volt ismerős a hang - gyanút fogtak, bontották a vonalat és nem fizettek. De voltak olyan idős asszonyok is, akiket meg tudott téveszteni a csaló. Miután igent mondtak, az álunoka közölte: nem tud elmenni a pénzért, mert éppen távol van. Barátját küldi a kért összegért, akiben a nagyszülő megbízhat. Egy békéscsabai asszony pénzt és arany ékszereket is adott az idegennek, így több mint 2 millió forint kár érte. Egy békési asszony pedig 1 millió forint készpénzt adott át a számára ismeretlen férfinek.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság az első bejelentéseket követően, a további csalások megelőzése érdekében felhívásban intette óvatosságra az időseket és családtagjaikat. A Békéscsabai Rendőrkapitányság és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság "Körös" közterületi támogató alosztályának rendőrei2014. október 18-án lakossági bejelentést követően fogtak el egy férfit, aki egy kondorosi nőt próbált megtéveszteni. A nyomozás eddigi adatai alapján a 27 éves budapesti H. József több, a fentiekben leírt módszerrel elkövetett bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható. Autójában, amit a rendőrség lefoglalt, telefonokat, telefonkönyveket is találtak a nyomozók. A férfit a Békéscsabai Rendőrkapitányság őrizetbe vette, a nyomozók vizsgálják, hogy H. József hány idős embert károsíthatott meg