Jogerősen két év nyolc hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte a 2011 februárjában a Soroksári úton történt, három halálos áldozatot okozó gázolás elkövetőjét a Fővárosi Törvényszék csütörtökön. Az eljárás során az elhunytak hozzátartozói kérték a vádlott büntetésének enyhítését – közölte az MTI.

A vádlott egyetemistaként másodállásban dolgozott, munka után, vezetés közben néhány pillanatra elaludt, emiatt kistehergépocsival, mintegy 50 kilométeres sebességgel a 2-es villamos közvágóhídi végállomásánál a megállóba rohant, és hat embert elütött. A sérültek közül hárman meghaltak, ketten maradandó sérülést szenvedtek. A fiatalember kezdettől elismerte felelősségét és bocsánatot kért a sértettektől, az áldozatok hozzátartozóitól.

Az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság idén februárban két embernél több halálát okozó közlekedési baleset miatt két év nyolc hónap fogházbüntetést szabott ki azzal, hogy a vádlott leghamarabb büntetése felének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra, és öt évre eltiltotta a járművezetéstől. A vádbeli cselekmény kettőtől nyolc évig tartó szabadságvesztéssel sújtható.

A vádlott és védője nem kérte az elsőfokú döntés enyhítését – a fiatalember azt mondta, hogy megérdemli a büntetést –, az ügyész azonban súlyosításért fellebbezett, így került a büntetőper másodfokon a Fővárosi Törvényszékre. A védő csütörtökön az elsőfokú ítélet helybenhagyását kérte a törvényszéktől, az ügyész pedig nem vett részt a tárgyaláson. Az egyik elhunyt hozzátartozója, egy idős asszony pedig azt kérte a bíróságtól, hogy – bármennyire tragikus is, ami történt – ha lehet, enyhítsék a fiatalember büntetését.

A vádlott az utolsó szó jogán is azt mondta, hogy nagyon sajnálja a történteket, a törvényszék helybenhagyta az elsőfokú döntést. Szóbeli indoklásában a bíró kiemelte, hogy túlsúlyban vannak az enyhítő körülmények: a vádlott megbánta tettét, a sértettektől, hozzátartozóktól bocsánatot kért, akik ezt el is fogadták, mi több, ilyen ügyekben szokatlan módon még az is előfordult, hogy a sértetti oldalról írtak levelet a bíróságnak a vádlott védelmében. A vádlott büntetlen előéletű és korábban kifogástalanul vezetett.

A fiatalember ugyanakkor tudatos gondatlansággal követte el tettét, hiszen a baleset napján saját vallomása szerint is tisztában volt azzal, hogy fáradt, kialvatlan, nincs vezetésre alkalmas állapotban. Mindez súlyos tragédiához vezetett, három ember meghalt, kettő maradandó sérüléseket szenvedett, ezért mindenképpen letöltendő szabadságvesztés jár, az elsőfokú döntés nem enyhíthető – hangzott el.