Előzetes letartóztatásba helyezték azt a személyt, akire múlt hét szerdán reggel egy iskola mellett csaptak le fegyveresek - tájékoztatta a Velvetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Sajtóirodája. Bár pontos információkat az elfogott személyről és az akcióról későbbre ígértek, néhány részletet megosztottak lapunkkal. 

Mint megírtuk, múlt héten iskolakezdéskor riadt szülők hívták szerkesztőségünket, mert amikor vitték gyermekeiket III. kerületi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolába,  az intézmény sarkánál csuklyás, gépfegyveresek intézkedtek. 

„Amikor az iskolához értünk, megláttuk a csuklyás, gépfegyveres embereket, és hirtelen azt sem tudtuk, mi történik. A legmegdöbbentőbb az volt, amikor fél méterre tőlük kellett elsétálnunk a lányommal, hogy bemehessünk az iskolába, miközben kicsit arrébb éppen zajlott az akció. Volt olyan gyerek, aki egyedül vágott át az egyenruhások között, akik egy kicsit sem zavartatták magukat" – mondta el korábban lapunknak egy felháborodott szülő. 

Ugyanakkor a NAV tájékoztatása szerint az akciónak akkor már régen vége volt, mint írták: "Az 'akció' egy autó utasának igazoltatásával kezdődött 5 óra 40 körül. Az iskola egyébként az Erdőalja út 5. szám alatt van, míg az igazoltatás és az elfogás a Remetehegyi utcában történt. Az elfogás időpontjában gyakorlatilag néptelen volt az utca." 

Térképünkön pontosan látható ugyanakkor, hogy az akció helyszíne és az iskola bejárata nincs 100 méterre egymástól: 

Válaszukban azt is kiemelték, hogy az igazoltatás csupán 10 percet vett igénybe és az elfogás 6 óra előtt befejeződött, mint írták: "az arra elhaladó szülők már csak a helyszínbiztosítást végző kollégákat láthatták. Hivatásos, egyenruhás pénzügyőrökről van szó, akik feladatukat teljesítették, egy gyanúsítottat fogtak el."  A szerdán reggel iskolába érkező gyerekkel és szülők azonban egészen másképp számoltak be a történtekről.  a történtekről, szerintük ugyanis ha elfogás nem is, de az akció még javában zajlott 7 óra magasságában. Erről még képet is készítettek:

A helyszíni beszámolókat továbbá az iskola igazgatója is megerősítette a Velvetnek: „Reggel 7 órakor valóban történt egy rendőri akció az iskola melletti utcában, azonban nem alakult ki pánik, minden a szokásos rendjében zajlott, nem voltak veszélyben a gyerekek" – mondta el lapunknak az Óbudai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgató-helyettese.

A NAV Bűnügyi Sajtóirodája azonban kiemelte, hogy :

Az egyenruhások jelenléte nem jelentett nagyobb fenyegetettséget, mint bármely bank fegyveres biztonsági szolgálata. 

 

„Az előállított és azóta előzetes letartóztatásba helyezett személy igazoltatása, elfogása az előzetes tervek, jogszabályok és szakmai protokollok alapján még reggel 6 óra előtt megtörtént. Ezen a helyszínen az intézkedést még nyolc óra előtt befejezték, és a NAV munkatársai a helyszínt folyamatosan elhagyták. Az ilyen típusú intézkedések (akciók) kivitelezését az összes körülmény mérlegelésével minden esetben pontos, szakszerű és jogszerű előkészítés előzi meg.  Ezen kívül ilyen akcióknál szakképzett orvos van készültségben" – tájékoztattak az akció részleteiről.