horoszkóp
52511087

Pszichológus: buta a gyerek, ezért nem szenved a nemi erőszaktól

2014.11.29. 23:20

Roppant komoly gondok vannak az emberek fejében a nemi erőszakkal kapcsolatban, ez mostanában naponta derül ki. És ez nem magyar probléma, hanem világszintű, legalábbis ezt mutatja a Jezebel cikke egy pszichológus szakértő nyilatkozatáról. Egy 9 éves kislányt egy idősebb fiú zaklatott szexuálisan egy Los Angeles-i iskolában, pert akasztottak az iskola nyakába, és ők a védelmükre leigazolták Stan Katzot. Katz pedig kimondta a nagy igazságnak gondolt blődségét: minél alacsonyabb valaki IQ-ja, annál kevésbé traumatizálja egy erőszak.

A történet onnan indul, hogy egy napközis program során az idősebb fiú többször megütötte és megrúgta a lányt amellett, hogy ötször is abuzálta őt. A lány családja az ezt megakadályozni nem tudó iskola (pontosabban az iskolai körzet) ellen indított pert, a korábban különböző trash-műsorokban szereplő pszichológus itt tette feledhetetlen nyilatkozatát, amit a KPCC nevű rádió kotort elő a bírósági papírokból.

David Ring, a család ügyvédje az egyik tárgyaláson rákérdezett arra, vajon mit értett a szakértő azon, hogy a lány mentális korlátoltsága

protektív faktorként szolgált,

azaz megvédte a lányt a mélyebb traumától. Katz előállt a magyarázattal, miszerint a depresszió mértéke és az intelligencia között is van kapcsolat, és a komplex eseményeket kevésbé látja át egy butább ember, ezáltal nem küzd annyit a feldolgozásukkal. Hogy a dolog egyértelműbb legyen, a hitetlenkedő Ring visszakérdezett: ha ez a lány kevésbé intelligens, mint a többi gyerek, kevésbé fog szenvedni az eset miatt kialakuló depressziótól? „Ez nagyon valószínű, igen" – hangzott Katz válasza (a lenti videó független ettől az ügytől).

Katz ugyan beismerte, hogy a lány így is megszenvedhette a történteket és szüksége lesz terápiára, de a fenti állításait két másik pszichológus is hülyeségnek nyilvánította. A KPCC által megszólaltatott szakértők szerint Katz állításaira nincs tudományos bizonyíték.

A pszichológusnak szerencsére nem minden megnyilatkozása ilyen ordas hülyeség. 2005-ben már meghallgattáks szakértő tanúként Michael Jackson gyermekmolesztálási perében, ahol azt mondta, szerinte az áldozatok nem maguktól találták ki a történeteiket. Habár a Jezebel hozzáfűzi, később Jacksonra azt mondta, nem pedofil, csak egy „visszamaradt tízéves". Katz jelenleg is szakért egy pedofil ügyben, amiben egy zenetanárt vádolnak azzal, hogy pucéran zuhanyzott a diákokkal.