Komoly bűnbandát leplezett le a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság. A luxusautókra specializálódott társaság a külföldön bérbe vett autókat Magyarországon értékesítette. A kár meghaladja a fél milliárd forintot, áll a rendőrség közleményében.

A nyomozás adatai szerint a bűnszövetség tagjai az elmúlt két évben külföldi – nemzetközi gépjármű-kölcsönzéssel foglalkozó – gazdasági társaságoktól többségében nagy értékű, prémium kategóriás személygépkocsikat vettek bérbe, hogy aztán azokat jogellenesen Magyarországon értékesítsék. A bűncselekmények elkövetését szervező körök strómanok segítségével vették bérbe a gépkocsikat. Számos esetben pénzért hajléktalanokat bírtak rá a kölcsönzésre, akiket feladatuk elvégzésének idejére jól szituált turistákká alakítottak át. A strómanoknak külföldi fizetésre alkalmas bankkártyákat kellett készíttetniük valamely pénzintézetnél, amelyre a szervezők, illetve közreműködőik a bérlés előtt annyi pénzt helyeztek el, mely a kölcsönzést és járulékos költségeit fedezte.

Ezt követően a strómanoknak nem kellett mást tenniük, mint a szerződést aláírni. A gyanúsítottak az autókat Magyarországra hozták, később azt állították, hogy ellopták tőlük, melyekről bejelentéseket tettek különböző rendőri szerveknél. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei nyomozók a minden részletre kiterjedő eljárásban megállapították, hogy a gyanúsítottak a gépjárműveket, azok egyedi azonosító jeleit manipulálva hozták forgalomba az ország területén. A nyomozás eddigi adatai szerint a csalással okozott kár közel fél milliárd forint. És még néhány adat: 60 lopott gépkocsi, 55 gyanúsított, 12 letartóztatás.