Jó azzal hencegni, hogy a magyar rendőrség felderítési mutatója inkább 80 százalék fölött van, mint alatta. Nincs felette, ez csak kommunikáció. Az ügyészségi nyomozók meg akkora arcok, hogy ők aztán mindent kiderítenek. Hogyne. Vannak esetek, amikkel a magyar igazságszolgáltatás nem tud mit kezdeni. Vagy ezért, vagy azért. Vagy hallgatnak róla, mint a sír.

Welsz Tamás

„Az én pályafutásom alatt ilyen esettel még nem találkoztam. Ez a rendőrség X-aktája" – mondta a Velvetnek egy magas rangú igazságügyi alkalmazott. Welsz Tamás különleges életéről és haláláról van szó. Már maga az a tény sem mindennapi, hogy hol halt meg. Egy budapesti mentőállomásom, miután egy rendőrségi autóban rosszul lett és hogy hogy nem oda, és nem kórházba szállították. Történt mindez 2014. március 20-án.

Soha nem látott helyzettel szembesült a rendőrség, mert sem a rendőrorvosok, sem a patológusok nem tudták megállapítani Welsz Tamás halálának az okát. Az, hogy a vállalkozó öngyilkos lett, ezt többé-kevésbé a rendőrség és az ügyészség is tényként kezeli. Szerintük azonban téves minden sajtóhír, ami arról számolt be, hogy Welsz milyen szert vett be. Szakmai berkekben állítják, senki nem tudja, milyen kémiai összetételű anyag okozta Welsz halálát: az orvosoknak nem sikerült megállapítani a halál okát. A boncolás eredménye azt bebizonyította, hogy nem volt például infarktusa, nem kapott agyvérzést, tehát nem szervi elégtelenségben hunyt el. Egyetlen mondat a szakvélemény: összeomlott a keringése. Az is egyértelmű, hogy semmilyen toxikus anyagot nem mutattak ki Welsz szervezetében. Ami még nem lenne olyan rendkívüli, hiszen vannak olyan mérgek, amelyek gyorsan felszívódnak és lebomlanak. De az már roppant érdekes, hogy az orvosok mérgezésre utaló jeleket sem találtak Welsz szervezetében. A rendőrség és ügyészség berkein belül azt is tényként kezelik, hogy Welsz a halála előtt arról, hogy megmérgezte-e magát, nem mondott semmit. Tehát nem közölte a rendőrökkel, hogy bevett valamit. Egyszerűen rosszul lett és a Budai Mentőállomáson meghalt.

Elhiszi ezt bárki is?

A titokzatos ősz ügyésznő

Rendőr vagy országgyűlési képviselő lehetett annak akciónak a célszemélye, amelyben a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) munkatársai tartóztattak fel három autót. Az akció 20014. április 3-án történt, este 7 óra előtt néhány perccel az M3-as bevezető szakaszán. A Szerencs utcánál menet közben tartóztatták fel a gépkocsikat. Az akcióban sárga mellényes, civil ruhás rendőrök is részt vettek. Az eset azért nevezhető különlegesnek, mert ritkán fordul elő, hogy menet közben szorítanak le autósokat és csapnak le rájuk. Így feltételezhető, hogy nem számítottak tűzharcra. A KNYF akkor nem kívánt részleteke közölni az ügyről. De.

Az M3-as elfogás előtt két nappal a Bosnyák téren civil ruhás nyomozók és egyenruhás rendőrök egy másik akciót is végrehajtottak. Egy fehér színű Opel Omega gépkocsi vezetőjét, egy 50 év körüli jól szituált férfit bilincseltek meg, majd egy Skodába ültették. Az akciót több gépkocsi és rendőr biztosította. A dolog különlegessége, hogy itt is felbukkant az a titokzatos, idősebb civil ruhás hölgy, aki a Szerencs utcai akciót is felügyelte: a megbilincselt férfit éppen az ő autójába ültették be.

Április 10-én újabb rendőri akció zajlott Budapesten: a hatóságok ezúttal az I. kerületben, a Döbrentei téren állítottak meg egy fekete terepjárót, sofőrjét kiszállították az autóból és elvitték a helyszínéről. Az akció nem tartott sokáig, viszont az intézkedés idejére lezárták az Attila út részét a Szarvas tér és a Döbrentei tér között. Jellegét tekintve az akció nagyban hasonlított a már említett rajtaütésekre.

Csakhogy az ORFK Kommunikációs Szolgálata azt közölte, hogy nincs tudomásuk ilyen intézkedésről, a KNYF pedig (amely az értesülések szerint az M3-as bevezetőjénél és a Bosnyák téren történt akciót is irányította) határozottan cáfolta, hogy munkatársai részt vettek volna ilyen akcióban, illetve irányították volna azt. Dr. Simon Richárd főügyészségi ügyész, helyettes szóvivő hozzátette: nincs közük a Bosnyák téri akcióhoz sem, sőt, tudomásuk sincs ilyen (feltehetően) hatósági intézkedésről.

Hát, ha így volt, hát így volt!

Öngyilkos kommandós

Fejlövéssel, lakásában holtan találták meg kollégái a Terrorelhárítási Központ (TEK) egyik kommandósát 2014. május 29-én Budapesten, a 13. kerületben. Valószínűleg öngyilkos lett, kevés rá az esély, hogy szolgálati fegyverének tisztítása közben érte baleset. A TEK is megerősítette a halálhírt: „A mai napon otthonában holtan találták a Terrorelhárítási Központ egyik munkatársát. A rendkívüli haláleset körülményeit a BRFK közigazgatási eljárás keretében vizsgálja, az elsődleges szakértői vélemények kizárták az idegenkezűséget".

A szomszédok a 35 év körüli férfit egyre rosszkedvűbbnek látták a tragédiát megelőző időben. A férfi egyedül élt, lánya, akiről többször kijelentette, hogy mennyire szereti, az édesanyjánál lakott.

Soha többet, soha semmi nem derült ki a rejtélyes halálesetről.