18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

WIN 20150101 121627

Szégyellem magam a vadásztársaim miatt

2015.01.08. 16:40

Egy polgármester volt a vezetője annak a vadászatnak, amely után  vérbe fagyott rókatetemeket és állati zsigereket hagytak a szarvaskői turistaút mellett

„Szégyellem magam mint az egerbaktai vadásztársaság tagja, hogy vadásztársaim a lelőtt vadnak ilyen tiszteletet adnak, a zsigereket pedig mindenki megbotránkozására szétdobálják!" – írta lapunkhoz eljuttatott levelében az a neve elhallgatását kérő vadász, aki az egerbaktai vadásztársásága tagja, és akinek a társai egy hajtóvadászat után belsőségeket, zsigereket és rókatetemeket hagytak maguk után. Mint megtudtuk, a vadászatot Egerszólát polgármestere vezette. A tetemek és zsigerek horrorisztikus látványa másnap az arra járó kirándulókat szinte sokkolta.

A szabályok szerint egy ilyen hajtóvadászat után összegyűjtik a tetemeket, kizsigerelik őket és a lelőtt nagyvadakat a rókákkal együtt terítékre teszik: „A vadászat befejeztével a nagyvadakat kizsigerelik, majd a vadászat lezárásakor az eredményt terítéken mutatják be. A terítékre kerül az összes esett vad, így a róka is" – tudtuk meg Dr. Torday László vadgazda szakmérnöktől, aki kifejtette, hogy a jelenlegi eset nem gusztusos, nem etikus, és ellenkezik a vonatkozó állategészségügyi szabályozással is, mert a vadásztársaságoknak az állati maradványokat a megfelelő állati döggyűjtő helyre kell eljuttatni. Ennek felügyelete legtöbbször a vadőr, a vadászat vezetőjének a feladata. 

Mint megírtuk, az említett vadásztársaság nem jelentette be a hajtóvadászatot a helyi önkormányzatnál. A polgármesterasszony szerint ő nem tudott a vadászatról, az előző polgármester vezetőségi tag, így „nem volt szokás", hogy bejelentést tegyenek. 

A Velvet értesülései szerint a korábbi polgármestert  hűtlen kezelés és számviteli fegyelem megsértése miatt jogerősen nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság, mert az Egerbaktai Vadásztársaság gazdasági vezetőjeként nem tudott elszámolni a rábízott több milliós vagyonnal. Annak ellenére, hogy sikkasztott a társaságtól, jelenleg is vezetőségi tag , és egyben a társaság titkára is. 

A vadászaton, úgy tudjuk, Szarvaskő expolgármestere is részt vett, sőt egy közeli község, Egerszólát polgármestere is a helyszínen  tartózkodott. Verebélyi György nemcsak tanúja volt az eseményeknek, hanem a vadászat vezetőjeként koordinálta társait. A polgármester a Velvet megkeresésére elismerte a társaság hibáját: 

„Osztrák bérvadászoknak tartottunk hajtást december végén. Sajnos este későn, 7 óra után végeztünk, így fordulhatott elő ez a sajnálatos eset – nyilatkozta lapunknak Egerszólát polgármestere. – Valóban hibáztunk, de ez nem volt szándékos, csupán egyszerű figyelmetlenség. Késő volt már és nem láttuk át a terepet, másnap pedig nem ott vadásztunk, ezért nem vettük észre.  Aznap 27 nagyvadat és 7 rókát ejtettünk. Ezek közül két belsőség és 3 rókatetem maradt csak a helyszínen, bokros részen" – tette hozzá.

Annak ellenére, hogy Verebélyi György szerint nem értesítették őket, és ők csak január 2-án a Facebook-ra feltöltött képekből értesültek az otthagyott tetemekről, Szarvaskő polgármesterasszonya szerint ő már aznap, vagyis január elsején értesítette a vadásztársaság elnökét, Tóth Istvánt. 

 „Amikor január elsején felhívtak, azonnal a helyszínre siettem, amikor odaértem, már több turista is volt a helyszínen, akik szintén elborzadtak, és nem leplezték felháborodásukat” – számolt be lapunknak korábban Szabóné Balla Marianna, Szarvaskő polgármestere, aki elmondása szerint azonnal hívta a vadásztársaság elnökét.

„ Az elnök úr beismerte, hogy valóban a társaság tartott hagyományos év végi hajtóvadászatot, azonban ő személyesen nem volt ott a helyszínen, így csak másnapra tud intézkedni. Így másnap, január 2-án is kimentem a helyszínre, hogy ellenőrizzem a munkálatokat, azonban ugyanaz a borzasztó látvány fogadott" – mondta el Szabóné. A területet végül csak január 3-án délutánra tisztították meg.