Mintegy százötvenen vettek részt péntek este a budapesti francia nagykövetség előtti gyertyagyújtáson, leróva kegyeletüket a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrortámadás áldozatai előtt, egyben tiltakozva a merénylet ellen.

A rendezvényen - amely alatt terjedt el a hír a résztvevők között, hogy véget ért a túszdráma - Tóth Károly, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke arról beszélt: közvetve és jelképesen a véleménynyilvánítás és a sajtószabadság értékeire zúdult golyózápor, az újságírók, hivatásuk lényegéhez ragaszkodva, "az önkifejezés szabadságáért haltak meg".

"Eszmerendszerek közötti különbségek feloldása nem Kalasnyikovok ügye" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy az akcióval az európai értékeket érte barbár támadás, amely egyben az iszlám vallás tanításainak meggyalázása is volt. Kiemelte, hogy a terrorizmus ellen minden törvényes eszközzel fel kell lépni.

Hangsúlyozta, hogy a törvényes rendnek határozott választ kell adnia a gyilkosságra, biztosítva, hogy ne a bosszú elve érvényesüljön, hiszen tragikus és beláthatatlan következményekkel járna, ha "a vallási-törzsi ellentétek világába süllyedne vissza Európa".

Perge Gábor, a rendezvény egyik szervezője arról beszélt: joggal érezhetik úgy, hogy a támadás egész Európa és minden uniós polgár ellen irányult.

A rendezvény végén Roland Galharague, Franciaország budapesti nagykövete köszönetet mondott a nehéz pillanatokban megnyilvánuló szolidaritásért.

A Charlie Hebdo című hetilap székháza elleni fegyveres terrortámadásban szerdán tizenkét ember veszítette életét Párizsban. Az áldozatok közül tízen a lap alkalmazottai, ketten rendőrök voltak.