Hatalmas vérfürdő helyszínévé változott a Bükk a múlt hét végén. Nemrég írtuk meg, hogy egy szarvaskői turistaút mellett január elsején vérbe fagyott rókatetemek és belsőségek fogadták a kirándulókat, melyet az egyik helyi polgármester vadásztársasága hagyott maga után. Akkor az Egerbaktai Vadásztársaság beismerte, hogy nagy hibát követtek el azzal, hogy hátrahagyták a hajtóvadászat nyomait.

Ezúttal egy bükki hajtóvadászat résztvevői voltak azok, akik fittyet hánytak az előírásokra. A szombati esemény után, vasárnapra levágott lábak, fejek és belsőségeket hevertek mindenfelé, melyeket a vadászatot szervező EGERERDŐ Zrt. munkatársai nem takarítottak el. Erről egy hobbifotós, Bíró Norbert készített elborzasztó képeket.

A társaság a Velvet kérdésére elismerte ugyan, hogy a belsőségek, levágott fejek és lábak az ő általuk szervezett hajtóvadászat után maradtak a helyszínen, azonban kiemelték, hogy ők  jó helyen hagyták a belsőségeket, csak valószínűleg a rókák vitték a turistaút közelébe őket. 

„Sajnálattal értesültünk róla, hogy a Felsőtárkány Hideg-kút-völgyben az arra járók zsigereket és levágott fejeket, lábakat találtak. Az említett testrészek, az EGERERDŐ Zrt által szervezett és a hatóságoknak szabályszerűen bejelentett szombati társas vadászat után kerültek oda" – reagált a Velvet érdeklődésére Borsó Zoltán, erdészetvezető. Majd kiemelte: 

„A zsigerek elhelyezésénél mindig figyelmet fordítunk arra, hogy az ne legyen zavaró, látható, az útról észrevehető. Jelen esetben a zsigerek elhelyezése az úttól cirka 50 méter távolságra történt.

A zsigereket az éjszaka alatt – valószínűleg rókák – széthúzták, és így történhetett meg, hogy azok egy része az útról láthatóvá vált,

illetve a hóolvadás utáni vízzel feltelt mederbe került – azokat természetesen nem a vadászok dobálták szét.

Az EGERERDŐ Zrt a vadászat rendjére vonatkozó szabályokat betartotta, nem kívántunk senkinek kellemetlenséget okozni, vagy bárkit is felháborítani, illetve megbotránkoztatni  

és senki nem volt vandál vagy részeg"

– írta válaszában az erdészetvezető. Az Egererdő Zrt. ugyan sajnálja a történteket, de arra is felhívták a figyelmet, hogy az ilyesminek köszönhető a védett állatok életben maradása. Pontosabban:

„Fontos megjegyezni, hogy a zsigereket a rókák, a dögevő, illetve ragadozó madarak általában néhány nap alatt eltüntetik – a védett holló állományának megerősödése (többek között) ennek is köszönhető, mint ahogyan a természetben elhullott, vagy éppen a védett nagyragadozók – farkas – által elejtett és visszahagyott tetemekkel is ez történik."

A területet mára rendbe tették, amiről szerkesztőségünknek egy képet is mellékeltek, felhívva a figyelmünket a hollóseregre, amely korábban éppen ott táplálkozott, de így, hogy elvitték a tetemeket, oda a vacsorájuk. 

Hajtóvadászat után

A szabályok szerint egy ilyen hajtóvadászat után összegyűjtik a tetemeket, kizsigerelik őket és a lelőtt nagyvadakat a rókákkal együtt terítékre teszik: „A vadászat befejeztével a nagyvadakat kizsigerelik, majd a vadászat lezárásakor az eredményt terítéken mutatják be. A terítékre kerül az összes esett vad, így a róka is" – tudtuk meg Dr. Torday László vadgazda szakmérnöktől, aki kifejtette, hogy a jelenlegi eset nem gusztusos, nem etikus, és ellenkezik a vonatkozó állategészségügyi szabályozással is, mert a vadásztársaságoknak az állati maradványokat a megfelelő állati döggyűjtő helyre kell eljuttatni, bár néhány esetben vadászati célra létesíteni lehet dögszórót, ahol rókára, vagy sakálra lehet vadászni.. Ennek felügyelete legtöbbször a vadőr, a vadászat vezetőjének a feladata - mondta el korábban lapunknak Dr. Torday László, vadgazda szakmérök.