Megússza a börtönt a nagymamáját kivégző lajosmizsei férfi

2015.01.27. 11:05 Módosítva: 2015.01.27. 12:25

Az ideiglenes kényszergyógykezelés alatt álló férfi az elmeállapota miatt nem büntethető, ezért a főügyészség kényszergyógykezelés elrendelését indítványozta vele szemben – tájékoztatta lapunkat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

A 28 éveslajosmizsei férfi egy vadászfegyverrel, több lövéssel végezte ki nagymamáját.

A  rendelkezésre álló adatok szerint a 28 éves vádlott a családja mezőgazdasági vállalkozásában dolgozott azon a lajosmizsei tanyán, ahol a 76 éves nagymamája is lakott. A férfi négy évvel ezelőtt kapcsolatot létesített egy alkalmi munkásként a családi gazdaságban dolgozó nővel, amelyet azonban a vádlott nagyanyja és édesapja kezdettől fogva hevesen ellenzett. 2014. július közepén barátnője szakított a vádlottal és elköltözött tőle. Ezt követően a vádlott egyre lehangoltabb lett, úgy érezte, hogy folyamatosan követik és figyelik. 2014. július 20-án a vádlott a tanyájukon dolgozott, ahol a délelőtt folyamán több személy is járt. Ennek hatására a vádlott félelme ismét felerősödött, azt képzelte, hogy ártani akarnak neki. A kora délutáni órákban a vádlott az engedéllyel tartott vadászfegyvereivel a tanyaudvaron lévő kutyákat és macskákat kezdte el kilőni. Nagymamája a lövöldözést észlelve, a kiskonyhába húzódva telefonált a közelben dolgozó fiának és segítséget kért. A vádlott édesapja azonnal hívta a rendőrséget.

Eközben a férfi a sörétes vadászfegyverével előbb a kiskonyha ajtajára leadott lövéssel megsebesítette a bent tartózkodó nagymamáját, majd a fegyvert újratöltve a betört ablakon keresztül, nagyjából 1-2 méter távolságból célzott lövést adott le az akkor már sérült és a padlón fekvő nagymamájára, aki ennek következtében a helyszínen azonnal életét vesztette.

Majd a férfi a töltött lőfegyverekkel és lőszerekkel együtt beült a tanya udvarán lévő gépkocsijába és a tanya külső, gyepes részén öngyilkosságot akart elkövetni. A Terrorelhárítási Központ készenléti állományának mesterlövészei a vállára leadott célzott lövéssel a vádlottat ártalmatlanná tették és megakadályozták abban, hogy saját életét kioltsa.