Két utas meghalt és 24 ember különböző sérüléseket szenvedett egy cseh busz balesetében szombat reggel Kelet-Szlovákiában – jelentette a CT24 cseh közszolgálati hírtelevízió. A Nobless Line társaság Prága és Ungvár közötti rendszeres járatának egyik busza a lőcsei járásban fekvő Csütörtökhely (Spišský Štvrtok) mellett az autópályáról lehajtva egy betonoszlopnak ütközött. A rendőrség szerint a balesetet valószínűleg a rossz látási viszonyok, a behavazott, jeges út, illetve a megengedett 40 km/óra sebesség túllépése okozhatta.

A 24 sérült közül két fő állapota kritikus, életveszélyes, míg haté rendkívül súlyos, négyé pedig  közepesen súlyos – közölte Ivan Netík, a szlovák belügyminisztérium sajtóosztályának igazgatója. A sérülteket a környék kórházaiba szállították. Az egyik áldozat cseh, míg a másik ukrán állampolgár. Viliam Cislák szlovák egészségügyi miniszter délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a buszon 42-en utaztak, a mentők 31 embert a helyszínen elláttak. A busz életveszélyesen megsérült vezetőjét már megoperálták, míg két szlovák, egy cseh, egy magyar és egy ukrán állampolgárt délután műtenek meg.

A baleset helyszínét délelőtt Robert Kalinák szlovák belügyminiszter is meglátogatta. A miniszter szintén úgy nyilatkozott, hogy a buszsofőr valószínűleg nem az útviszonyoknak megfelelően vezetett. A Prága-Ungvár buszjáratot 2005-ben nyitották meg, és az utasok szállítására a cég korszerű Setra buszokat használ – mondta újságíróknak Petr Cáp, a Nobless Line szóvivője. Elmondása szerint az autóbuszban elsősorban csehek, szlovákok és kárpátaljaiak utaztak. 

Cseh autóbusznak hasonlóan súlyos balesete legutóbb 2008 október elején volt Szlovákiában. A Student Agency társaság autóbusza Trencsén mellett az árokba csúszott és felborult. A baleset négy emberéletet követelt.