Nagy vitákat kavart az orosz ellenzéki politikus, Borisz Nyemcov megölése, de az utóbbi napokban a politikai jellegű (kinek állt érdekében?) vitákat leginkább az váltotta fel, hogy volt-e a gyilkosságban szerepe Nyemcov 23 éves barátnőjének, az ukrán modell Ganna Durickának (több helyen Anna Durickajaként szerepel). Felmerültek ugyanis olyan elméletek, miszerint a csinos fiatal lány körüli féltékenységi balhé miatt végezték ki a – hírek szerint meglehetősen amatőr – gyilkosok Nyemcovot.

Duricka a szemtanúként átélt sokk miatt napokig hallgatott, ez alatt az orosz rendőrség őrizte és felügyelte, nehogy elhagyja moszkvai lakását. Közben maratoni hosszúságú kihallgatáson is részt vett, és lassacskán elkezdett nyilatkozgatni a sajtónak. Az biztos egyelőre, hogy hiába tett vallomást 3 napon át, mint az ügy koronatanúját nem akarták az orosz hatóságok hazaengedni Ukrajnába.

Duricka végül mégis elhagyta Moszkvát, a Guardian szerint Kijevbe repült. Érdekes, hogy a kijevi külügy úgy nyilatkozott, a kvázi ellenséges Oroszország tudtával hagyhatta el a fiatal nő az orosz fővárost. Maga Duricka a független TV Rainnek is beszélt elengedése előtt, többek közt az alábbiakat:

Mindent elmondtam nekik, amit lehetséges, és nem értem, miért vagyok még orosz területen, mivel haza akarok menni az anyámhoz, aki beteg és... elég bonyolult lelkiállapotban van.

így történt a merénylet

Nyemcov és barátnője a moszkvai belvárosban, közel a Kremlhöz sétáltak át egy hídon, amikor a merénylők mögéjük értek. Nyemcov négy lövést kapott a hátába, majd a merénylők egy kocsiba bepattanva elmenekültek. Duricka nem látta a támadók arcát, sem az autó rendszámát, csak arra emlékszik, hogy világos színű kocsi volt. A Kreml tagadja, hogy az ő biztonsági kameráik rögzítették volna a gyilkosságot, bár egy blogger szerint az egyik kamera pont a hidat pásztázta akkoriban. Mindenesetre az Izvesztyija orosz lap azt gyanítja, hogy a hatóságok az ukrán nyomot követik, azaz hogy az ukrán titkosszolgálat likvidálhatta provokatív céllal az ellenzékit.