Lonnie Franklin Jr, a 62 éves, Los Angeles-i férfi júniusban áll a bíróság elé, tíz ember megölésével gyanúsítják. De ennél sokkal több áldozata lehet. Úgy 180 embert gyilkolhatott meg az elmúlt 25 évben.

Hogy miért nem tűnt fel senkinek ennyi ember halála Amerika egyik leggazdagabb környékén?

Állítólag a rendőrség eltussolta a haláleseteket, mivel az áldozatok főleg fekete prostituáltak és keménydrogosok voltak. Egy dokumentumfilm is készült az ügyről (itt megnézhet egy hosszabb interjút a rendezővel), amit a Daily Mail foglalt össze. 

Franklin Jr-t 2010 júliusában fogták el, igazából véletlenül, egy DNS minta alapján. Eddig tíz nő megölésével, a testek eltüntetésével és szexuális bűncselekményekkel vádolják. Az áldozatok a rendőrök szemében a társadalom perifériájára szorult, fekete utcalányok és drogfüggők voltak. Legalábbis egy Nick Broomfield nevű rendező dokumentumfilmjében azt feltételezi, hogy ez lehet az oka, hogy a hatóságok nem kezelték kiemelten az ügyet. Így történhetett meg az is, hogy csak most került nyilvánosságra, hogy a férfire bizonyított áldozatok száma csak a jéghegy csúcsa. 1985 és 2010 között úgy 200 nő tűnt el a Los Angeles-i környéken. A gyanúsított lakásában pedig 180 nőről találtak videókat és fényképeket. 

Lonnie Franklin Jr kukásként dolgozott, környezete és családja szerető apának ismerte a férfit. Afféle Robin Hoodként emlegetik, mindenkinek megszerelte mindenét, segített a rászorulókon. A szomszédok szerint sokszor láttak nála prostikat. Mint kiderült, több száz képet és videót készített róluk az elmúlt két és fél évtizedben, amiket a garázsban tárolt. Az sem kizárt, hogy közösült az áldozataival. 

Ezek a nők senkinek sem hiányoznak

Az elképesztő szám ellenére sem a média, sem a rendőrség nem foglalkozott kellően az üggyel. A dokumentumfilm szerint sokszor még az áldozatok nevét sem tudták pontosan. Broomfield kifejezetten tisztogatásként írta le a helyzetet. Olyan személyek tűntek el, akik senkinek sem hiányoztak. Legalábbis Franklin és a hatóságok szerint.

A gyanúsított áldozatait sikátorokban hagyta, szőnyegekbe, vagy szemeteszsákba csavarva. Elképzelhető, hogy munkájából kifolyólag szeméttelepeken rakta le a holttesteket. A rendőrség hozzáállása rengeteg gyilkosságot akadályozhatott volna meg. Broomfield úgy fogalmazott, hogy

az emberek nem tudták, hogy valaki vadászik rájuk.

Nagyon úgy fest, hogy tényleg így volt, viszont senki sem figyelmeztette a környéket a veszélyre. Broomfield egy olyan nővel is találkozott, aki szintén a kiszemelt áldozatok között lehetett, de megúszta. A Mo nevű, kétgyerekes anya még 2006-ban találkozott Franklinnel. A férfi arra kényszerítette, hogy meztelenül pózoljon neki. 

A férfi a furgonjával vette fel a prostituáltat, majd képeket mutogatott neki. Mo szerint a képeken lévő nők meglehetősen furcsa pózt vettek fel, azt sem zárja ki, hogy halottak lehettek. Ezután felkérte az erotikus fotókra, aminek Mo eleget tett, mivel látta, hogy Franklinnél pisztoly és kés is van. Egy 2010-es házkutatás során találták meg a 4 éves képeket. Elképzelhető, hogy Franklin a nőt is meg akarta ölni, de szerencséje volt. 

A gyilkosnak már becenevet is adtak, Grim Sleepernek, azaz Kegyetlen alvónak hívják, mivel 14 évet hagyott ki az áldozatok között. 1985-től 1988-ig a vád szerint nyolc nőt ölhetett meg, de feltehetőleg ennél sokkal nagyobb az igazi szám. A Wikipédia listába szedte a halottakat, akik egy kivétellel mind 18-36 év közötti, fekete nők voltak. Egyetlenegy, fekete férfiről tudnak a hatóságok, akit szintén Franklin ölt meg.