Amit eddig tudtunk

A héten tragikus módon lezuhant  a Germanwings 4U 9525-ös járatának katasztrófájáért a másodpilóta, Andreas Lubitz felelős. Százötvenen haltak meg, amikor készakarva vezette a repülőt egy sziklafalnak. Volt barátnőjének korábban azt mondta, hamarosan olyat fog tenni, amiről az egész világ megjegyzi a nevét.

A házkutatás során kiderült, hogy a férfit – akinek legnagyobb vágya az volt, hogy egyszer kapitány legyen – egészségügyi okok miatt eltiltották a repüléstől. A helyszínelők megtalálták a lakásán azt az összetépett orvosi papírt, melynek értelmében már a tragédia napján sem repülhetett volna. 

A lezuhant Germanwings-gép másodpilótája megszállottja volt a francia Alpoknak, jól ismerte a katasztrófa helyszínét, amelyet vitorlázórepülővel korábban többször is átrepült.

Most azonnal nyisd ki azt a rohadt ajtót! – ezek voltak az utolsó szavai a Germanwings repülés közben kizárt pilótájának, akit Andreas Lubitz másodpilóta nem engedett vissza, miután kiment a vécére, írja a Bild a repülő fekete doboza által rögzített hangfelvételre hivatkozva. A férfi kétségbeesetten kiabált az ajtónál, de hiába próbálta betörni, bejutni: Lubitz, hiába hívták rádión, egy szót sem szólt, hanem nekivezette a gépet a hegynek.

A vasárnapi Bild magazin szerint  Lubitz látászavar miatt orvosi kezelés alatt állt, ám, hogy ennek fizikai vagy pszichés okai voltak-e, egyelőre nem tudni, ahogy azt sem, hogy emiatt tiltotta-e el az orvos a repüléstől. Holttestének maradványait már megtalálták, hamarosan kiderítik, hogy  a baleset pillanatában  gyógyszer, kábítószer vagy alkohol hatása alatt   állt-e .

A Fox francia forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a pilótával a tragédia előtti napon szakított a menyasszonya, akivel jövőre terveztek összeházasodni. Ez is hozzájárulhatott lelki problémáihoz, illetve az is, hogy júliusban kellett volna megújítania pilótaengedélyét – márpedig az már biztos, hogy a látásával bajok voltak.

A korábbi barátnőjével – aki a lapoknak arról számolt be, hogy annak idején Lubitz elmondta neki, egyszer még mindenki ismerni fogja a nevét –, öt hónapig dolgoztak együtt 2014-ben, a férfinek azóta másik barátnője volt. Elmondása szerint a férfi nagyon „édes” tudott lenni, virágokkal halmozta el, de amikor szóba került a munka, nagyon zaklatottá vált. Nyomasztotta a munkával járó felelősség, a nem kielégítő fizetés, és rémálmok gyötörték. „Éjszakánként felébredt, azt sikoltotta, »zuhanunk!«”. Végül azért szakítottak, mert Lubitz lelki egészségének romlása egyre nyilvánvalóbbá vált. Szerinte, ha Lubitz szándékosan okozta a katasztrófát, akkor az 

azért lehetett, mert megértette, hogy egészségi problémái miatt sosem érheti el álmait – hogy pilóta lesz a Lufthansánál, távolsági járatokon.

Lassan haladnak

A helyi mentőegység vezetőjének nyiltkozata szerint a nehezen megközelíthető terep miatt lassan halad a holttestek felkutatása, de mindent megtesznek, hogy a családok mihamarabb eltemethessék halottjaikat.  Helyszíni beszámolók szerint a teljesen összeroncsolódott gép mellett  egyetlen ép holttestet sem találtak.

A holttestek maradványait helikopterekkel szállítják a Seynes-les-Alpes-ban kialakított laboratóriumba, ahol a rendőrség a mínusz 20 fokos hűtőkamrában őrzött maradványokból megpróbál a lehető legtöbb információt megtudni.