Legalább egy éven keresztül egy fűtetlen, két négyzetméteres helyiségben tartotta bezárva 11 éves kislányát egy kislétai pár. A zárkában mindössze egy bili és egy matrac volt –számolt be a police.hu a Zsaru Magazinra hivatkozva.

A történtekre úgy derült fény, hogy a kislány vizet kért zárkája ablakából egy falubélitől. Az illető egy másfél literes palackot akart odaadni neki, de a gyerek azt mondta, az nem jó, mert „akkor anyu rájön”, hogy valakivel szóba állt. A helybéli értesítette a családvédelmi szolgálatot, majd a rendőrség kivonult a helyszínre és kiszabadította a gyermeket.

Az ablakon öntötte ki a bili tartalmát

A kislányt kórházba szállították, ahol az orvosi vizsgálatok megállapították: korához képest alultáplált, mindössze 21 kiló. A gyermek meghallgatása során azt mondta, három éve rendszeresen bezárják. Először csak éjszakára csukták rá az ajtót, majd egy idő után már délután is bezavarták a spájzból kialakított, mintegy két négyzetméteres, fűtetlen helyiségbe. Itt sem világítás, sem folyó víz nem volt, a berendezést pedig mindössze egy matrac és egy bili alkotta. A megtelt bili tartalmát a kislány öntötte ki a helyiség egyetlen aprócska ablakán a szomszédos üres telekre.

Nem tetszett az anyjának, hogy bepisil

A rendőrök az alkalmi munkahelyén találták meg a gyerek apját, K. Istvánt, aki nem tagadta, hogy rendszeresen bezárják a kislányt. Ezt azzal indokolta, hogy ha egyedül marad otthon, kárt tesz magában vagy a berendezésben. Az anya, B. Ildikó szintén beismerte, hogy bezárva tartották a kislányt. Szerinte gyermekük kezelhetetlen, lopott az iskolából, „visszapofázott” a tanárainak, ezért alkalmazták ezt a „nevelési módszert”. Az anya azt is felrótta a kislánynak, hogy bepisil.

Lakásotthonba került a többi gyerek

A szülőkkel szemben eljárás indult, de szabadlábon védekezhetnek. A nevelésük alatt álló további négy gyereket, egy 17 és egy hatéves fiút, valamint egy 15 és egy 12 éves lányt az eljárás idejére ideiglenesen kiemelték a családból, és egy lakásotthonban helyezték el. A kislányt a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban ápolják.