Munkával tehetné jóvá tettét egy 42 éves férfi, aki el akarta zavarni válófélben lévő feleségét közös verpeléti lakásukból, ezért fenyegetőzni kezdett, összetörte a berendezést, végül pedig megharapta a nőt –derül ki a heol.hu beszámolójából.

„Neked annyi lesz, ha nem mégy el a házból!” – fogalmazott a férfi. Feleségét azonban nem győzte meg érvelése. A férj először a kosztpénzt kezdte követelni rajta, majd összetörte a számítógépet, és bezúzta a bejárati ajtó üvegét. A következő áldozata a televízió lett volna, de a nő közbelépett. Válaszul a földre lökte, és beleharapott a bal kézfejébe.

A feleség magánindítvánnyal élt ura ellen, aki ellen eljárás indult. A férfival szemben az ügyészség most úgynevezett jóvátételi munka kiszabását indítványozza. Ezt akkor alkalmazzák, ha valaki vétséget, illetve három év szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűntettet követ el. Ilyen büntetést eddig ugyanakkor  kevesen kaptak, mivel alkalmazásának gyakorlata még csak kialakulóban van.

Az elkövető a jóvátételi munkát saját választása alapján állami vagy önkormányzati fenntartású intézménynél, közhasznú civil szervezetnél, egyházi jogi személynél, illetve azok számára végezheti. Ha bizonyítja, hogy elvégezte a munkát, büntetlenül úszthatja meg a harapást.