Ellentmondások vannak a vallomások és a tárgyi bizonyítékok között Murányi Marcell, a Népszabadság lemondott főszerkesztőjének balesetében – írta a hvg.hu. Egy közlekedési szakértő szerint az autón látható nyomok alapján Murányinak észre kellett vennie, hogy elgázolta a kerékpárost, aki később a kórházban életét vesztette.

A hvg.hu rendőrségi forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy többszörös ellentmondás van a tanúk elmondása, Murányi állításai és a tárgyi bizonyítékok között. Ezt támasztja alá a portál által megszólaltatott igazságügyi szakértő véleménye is, aki szerint az autón lévő sérülésről készült fotó alapján nehezen elképzelhető, hogy a lemondott főszerkesztő nem vette észre a karambolt. Murányi Marcell a közleményében azt állította: csak egy furcsa hangot hallott, majd otthon vette észre a kocsija jobb oldalán a nagyjából 25 centiméter hosszú karcolást. Ezután ment vissza a baleset helyszínére.

„Jól látszik, hogy karosszériáig hatoló karcolás és horpadás is keletkezett, ezek egyértelműen jelentős hanghatással járnak, éreznie kellett a nekicsapódást is. Egyébként honnan tudta volna, hova kell visszamennie” – magyarázta a szakértő. Mint mondta, egy figyelmes sofőr ilyenkor azonnal lassít, illetve belenéz a visszapillantó tükörbe. Az eljárás során ezért szükség lehet egy bizonyítási kísérletre, hogy pontosan rekonstruálják, miként történt a baleset.

A Velvetnek a közeli kisboltban dolgozó eladó azt mondta, a balesetet egy nagy puffanás kísérte. 

Tóth István közlekedési szakjogász szerint is szakértői kérdés lesz annak eldöntése, hogy Murányi „észlelte vagy észlelnie kellett-e, hogy elütötte a biciklist”.

"A segítségnyújtás elmulasztása ugyanis egy szándékos bűncselekmény, ezért ha csak gondatlan volt, illetve nem vette észre, akkor nem lehet felelősségre vonni, amiért nem állt meg és nem győződött meg arról, hogy valakinek az élete, testi épsége veszélyben van-e. Viszont ebben az esetben is nagy valószínűséggel felelnie kellene magáért a közlekedési balesetért" - mondta el a szakértő. 

A hvg.hu rendőrségi forrásai azt is megerősítették: Murányi Marcellt megszondáztatták, ami alapján nem ivott a baleset előtt.

A lemondott főszerkesztő március 30-án a Rottenbiller és az István utca sarkán sodort el egy kerékpárost, az 59 éves B. Tibort. A Velvetnek a férfi volt élettársa mondta el: a férfi a balesetben agykárosodást szenvedett, négy hétig kómában volt a kórházban, majd április 26-án hunyt el.