A 28 éves férfi a vád szerint 2006 és 2010 között akarta lemészárolni ELTE-s diáktársait. A Kúria kétrendbeli emberölés előkészületében, testi sértésben és garázdaságban találta bűnösnek, két és fél év börtönt kapott.

S. Ábel az eredeti vád szerint 22 embert akart meggyilkolni, de az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék végül csak kétrendbeli emberölés miatt ítélte el. Tettét a Fővárosi Ítélőtábla tavaly októberben közveszéllyel fenyegetésnek minősítette, így 50 napnyi közmunkával megúszhatta volna. A Legfőbb Ügyészség azonban felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, ezért az ügy a Kúria elé került.

„Az ítélőtáblai döntéssel szemben konkrétnak és komolynak látták a fiatalember ölési szándékát, azt pedig, hogy ettől elállt volna, több, ismerőseinek tett kijelentése is mutatja. Nem tudható, hány embert ölt volna meg S. Ábel az ELTE jogi karán, de legalább két esetben a szándék megállapítható” - közölte Mészár Róza tanácsvezető bíró.

S. Ábelt testi sértésben, illetve garázdaságban is bűnösnek találta a Kúria. Az előbbi vádpontban azért, mert olyan súlyosan bántalmazta nagyanyját, hogy eltörött az asszony állkapcsa, míg az utóbbiban amiatt, hogy egyszer gázpisztollyal lőtt ki lakásajtajukon.

A tárgyaláson a férfi a vádpontok alóli felmentését kérte, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy a tömeggyilkosságra utaló verse az alkotói szabadság része, szándékáról pedig egy olyan blogban írt, amit senki nem látogatott. S. Ábel az ítélet kihirdetése után jelezte, hogy nem akarja végighallgatni az indoklást. Végül rosszullét miatt vezették ki a tárgyalóteremből.

S. Ábelt egy másik ügyben április végén már elítélte a Budai Központi Kerületi Bíróság. Első fokon öt év börtönt kapott, mert 2013 augusztusában egy budapesti mekiben kezdett lövöldözni.