Először minket kell megölnöd, de mi muszlimok vagyunk.

A tunéziai terrortámadás túlélőinek beszámolói alapján a hotel alkalmazottai próbálták elállni az utat, hogy a két férfi ne tudja lelőni a turistákat. 38 áldozatot követelt a támadás, főleg britek vesztették életüket. A Daily Mailnek többen nyilatkoztak, hogyan próbálták átvészelni a lövöldözést, sokan halottnak tettették magukat. 

A fegyveresek egyértelműen kijelentették, hogy az európai turistákra céloznak, ekkor alkottak élőláncot a szálloda dolgozói, hogy megvédjék a vendégeket. A Sky News egyik felvételén is látszik, hogy majdnem egy tucatnyian próbálták megfékezni a kalasnyikovos támadót. 

Sokan halottnak tettették magukat, egy 55 éves brit nő, Chery Mellor azután hasalt le a földre, miután végignézte, hogy a férjét agyonlövik. (Stephen Mellor halálát hivatalosan még nem erősítették meg, jelenleg az eltűnteknél szerepel a neve.)

Egyszerűen csak halottnak tettettem magam. Halálra rémültem. Amikor a lövések abbamaradtak, még mindig hallottam a külföldi hangokat, de én csak halottnak tettettem magam. 

Egy kétgyerekes apuka, Matthew James a menyasszonya elé ugrott, mikor a fegyveres le akarta lőni. Háromszor találták el, de túlélte a támadást. James azóta már visszatért Angliába.

Volt, aki úgy próbált mozdulatlan maradni, hogy végighallgatta, ahogy a terrorista mellette cserél tárat. 

Abban a pillanatban elkezdtem imádkozni. Azt hittem, most mi jövünk, és agyonlő minket. 

Az egyik túlélő, Ben Milton közvetlenül a tragédia után kérte meg barátnője kezét. 

Ki akartam mutatni, mennyire szeretem Shelley-t [Shelley Hay, a menyasszony], és nem akartam, hogy a terrorizmus nyerjen. 

A terrorakcióról azóta több videó is felkerült az internetre, az egyik támadót még a helyszínen lelőtték, a másikat pedig elfogták a hatóságok.