Bekokainozva és röhögve gyilkolt a tunéziai mészáros

2015.07.01. 18:09

A 23 éves Seifeddine Rezgui csónakkal érkezhetett a szúszai partra, majd Kalasnyikovval lelőtt 38 embert. Az áldozatok főleg brit turisták voltak, és a Daily Mail cikke szerint a támadó kokainozott a merénylet előtt. Az utólagos toxikológiai vizsgálatok megállapították, hogy bedrogozva lőtt agyon 38 embert. 

A szemtanúk beszámolói szerint Rezgui röhögve ölte meg a nyaralókat, még fotókat is készített a telefonjával.

Egyszer csak a fegyveres férfi azzal volt elfoglalva, hogy elővegye a telefonját, hogy fotókat készítsen a holttestekről, miközben nevetett. 

– mondta a Daily Mailnek az egyik túlélő. A kiérkező rendőrök lőtték le a 23 éves támadót, akinél egy bombát is találtak. A holttestéről készült fotókon látszik, hogy a bomba mellette hever, a detonátorral együtt. A vizsgálatok után kiderült, hogy Rezgui kokainozott a merényletet megelőzően. Ez egyáltalán nem szokatlan, az IS tagjai gyakran drogoznak egy akció előtt, hogy még jobb formában érezzék magukat. A hotel egyik alkalmazottja szintén megerősítette a fentieket: 

Nevetett, mikor lőtt. Amikor végzett, és mindenkit megölt, nem érdekelte, meg sem próbált elfutni. Mosolygott, boldog volt. 

Egy szúszai férfi elmondta, hogy Seifeddine Rezguie évekkel ezelőtt dolgozott a hotelben egy pár hónapig. Rezgui egyetemre járt, fanatizmusát azzal próbálta titkolni, hogy ivott alkoholt, lányokkal ismerkedett. Mérnöknek tanult, úgy tudni, jó eredménnyel zárta a vizsgáit. Egy kétszobás albérletben lakott négy barátjával. A szomszédoknak sem tűnt fel, hogy mire készül a 23 éves férfi, bár egy csoporttársa elmondása szerint lehetett sejteni, hogy terrorista szervezethez tartozott: 

Ismerem azt a társaságot, akikkel volt. Azok terroristák. Vannak, akik elmennek Szíriába, visszajönnek és folytatják az egyetemet, és vannak, akik meghalnak Szíriában. 

Rezgui nem hívta fel magára a figyelmet, a szomszédok szerint kifejezetten csendes életet élt. Az egyik boltos szerint a közeli internetkávézóba járt. De senki se gondolta, mire készül. 

Álmunkban sem gondoltuk volna, mit terveznek. Ennek nem volt köze az Iszlámhoz vagy a valláshoz, csak tisztán gonosz volt. 

Seifeddine Rezgui 38 embert lőtt le, sokan a földre hasaltak, halottnak tettették magukat, hogy megmeneküljenek. Senki sem érezte magát veszélyben, annak ellenére, hogy hetekkel a terrortámadás előtt az ISIS figyelmeztette a tunéziai turistákat. „Keresztények, akik Tunéziában készültök nyaralni: nem látunk titeket szívesen a földünkön, amíg az országaitok vadászrepülői megölik a muszlim testvéreinket Irakban és Szíriában".