A 27 éves, utah-i Courtney Howellt múlt hét szerdán a bíróság kétszer 15 év börtönbüntetésre ítélte, mert a 17 éves lányának metadont adott - írja a Huffington Post.

A nő 15 évet kapott emberölésért és 15 évet kapott azért is, mert vényköteles gyógyszert adott a gyerekének jogtalanul. A két büntetést egymás után kell leülnie, vagyis összesen 30 évre kerül rács mögé.

A drogfüggő Howell a függősége kezelésére kapott metadont, amit általában a heroinfüggőség kezelésekor szoktak adni a betegeknek, hogy könnyítsék a leszokást. A metadon a heroinhoz hasonlóan függőséget okoz, de a szintetikus opioidból készült fájdalomcsillapító elvonási tünetei jóval enyhébbek, mint a heroinéi, ezért szokták arra használni, hogy az egyik függőséggel kvázi kiváltják a másikat.

Howell 17 hónapos lánya sokat sírt, ezért az anya még 2014 márciusában úgy döntött, hogy a lánya cumisüvegébe metadont tesz, hogy a gyerek könnyebben elaludjon, de olyan sok gyógyszert rakott az üvegbe, hogy a gyerek belehalt a mérgezésbe.

Az anya sokáig nem ismerte be, hogy bűnös a gyereke halálában, végül idén júliusban megtört, és beismerte a tettét. „Minden nap megvívom azt a végtelen harcot, hogy próbálok magamnak megbocsátani. De nem tudom helyrehozni, amit tettem, nem tudom visszaadni a kislányom életét” – mondta az utolsó szó jogán még a múlt héten.

A bíróságot nem sikerült meghatnia. A bíró az ítélethirdetéskor kiemelte, hogy felelőtlen döntéseket hozott az életében, kiemelve, hogy a lánya metadonfüggőként született meg. Azt is kiemelték, hogy amikor kihívta a nem lélegző lányához a mentőket, akkor nem mondta nekik, hogy a gyereknek metadont adott, pedig ez az információ akár megmenthette volna a kislány életét.

„A gyereknek esélye sem volt” – mondta a bíró az ítélethirdetéskor.