Már otthon van, de gyakorlatilag nincs magánál az a tiszaújvárosi nő, akinek a szeme láttára gázolták halálra édesanyját és másfél éves kislányát hétfőn.

A kislányom, senki nem segíthet, ez felfoghatatlan

- ezt az egy mondatot ismételgette a Velvet munkatársának az édesanya, akit a baleset után sokkos állapotban vittek kórházba.

A család reggel indult vásárolni az egyik helyi nagyáruházba és már a zebrán keltek át, amikor egy lengyel kamion kanyarodás közben maga alá gyűrte a nagymamát és a babakocsiban ülő gyereket.

Az édesanya ment elöl, neki csak ez volt a szerencséje. Mögötte babakocsiban tolta a gyereket a nagymama, ők a kamion kerekei alá szorultak. Egyszerre hárman hívtuk a mentőket, de már ők sem tudtak segíteni

- mondta egy az áruházban dolgozó szemtanú, aki végignézte a gázolást.

A balesettől néhány méterre lévő benzinkúton dolgozók azt mondták, hogy a lengyel sofőr a gázolás előtt náluk akart matricát venni, de mivel itt nem árultak, idegesen egy másik kúthoz indult, ekkor ütötte el a nagymamát és unokáját. A benzinkutasok szerint a jármú súlya és az útszakasz miatt sem mehetett többel, mint 30 km/órás sebességgel.

A KRESZ szerint a gyalogosnak mindig elsőbbsége van a gyalogátkelő helyen és a kanyarodó járművel szemben. Utóbbinál még akkor is, ha nincs zebra. A szakértő szerint itt ráadásul dupla szabály érvényesült.

A KRESZ azt is kimondja, hogy a vezetőnek a gyalogátkelőhelyet olyan sebességgel kell megközelítenie, hogy a gyalogos észlelésekor meg tudjon állni a zebra előtt. Azt csak a szakértő tudja majd megállapítani, hogy a családtagok a holttérben voltak-e és a kamion sofőrje emiatt nem vette-e észre őket. Ekkora járművek estében egyébként sokkal nagyobb ez a tér

- mondta Pausz Ferenc, közlekedésbiztonsági szakértő.

A rendőrség halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt indított eljárást a lengyel férfi ellen, akit kedden őrizetben vettek és kezdeményezték előzetes letartóztatását.