A 16 éves glasgow-i tini, Amy Thomson júniusban, egy házibuliban akarta feldobni magát egy kis MDMA-val, vagyis az ecstasy eredeti, szennyezetlen hatóanyagával, de hatalmas árat fizetett érte. Két hétig volt kómában, súlyos idegrendszeri károsodást szenvedett, és tolószékbe kényszerült.

Daily Dot megkérdezett egy szakembert, aki szerint a drog önmagában nem feltétlenül okozhatott ennyire súlyos károkat. Azt már elképzelhetőbbnek tartja, hogy összekeverték valamivel.

Lori Chassee, aki ugyan polgármester, de ebben a drogügyekkel foglalkozó szervezetben aktivistáskodik, azt mondta, hogy még nem látott ilyen tüneteket MDMA-fogyasztás után. Szóval hiába árulják a szert úgy, hogy „tiszte extasy”, általában nem az, aminek látszik, hanem felütik valamivel. A dílerek erre a célra többnyire kokaint, koffeint vagy akár fürdősókat is szoktak használni. „Ekkora kockázattal jár, ha nem szabályozzuk a droghasználatot”.

Michael Mithoefer pszichiáter, aki az MDMA terápiás lehetőségeit kutatja, azt mondta, a szer legnagyobb veszélye, hogy a fogyasztója túlhevül, és kiszárad – mindezek fokozottan érvényesülnek, amikor a fiatalok egy csomót táncolnak, de nem figyelnek oda a folyadékbevitelre. De arra azért nem vállalkozna, hogy állást foglaljon a kérdésben, mert nem ismer minden körülményt. Abban viszont mindketten egyetértettek, hogy ez a történet nem is annyira az MDMA veszélyeiről, mint inkább az utcai drogkereskedeleméről szól.

Mi lett Thomsonnal?

A kórházban töltött idő alatt a szülei és ismerősei végig a tinédzser ágya mellett virrasztottak. Sokáig kétséges volt, hogy egyáltalán felébred-e a kómából, de két hét után megszorította édesanyja kezét. 

A kómában töltött idő alatt Thomson idegrendszeri károsodást szenvedett, ami miatt tolószékbe kényszerült, és azóta csak akadozva képes beszélni. Jelenleg is egy rehabilitációs központban kezelik, ám családja bízik a teljes felépülésében. A lány később egy videóban köszönte meg barátainak, hogy mellette állnak. A felvételen jól látszik, hogy mennyire szörnyű állapotba került.

Thomsonnal együtt egyébként másik három lány is kórházba került, de őket hamarosan kiengedték. A rendőrség a buli után három embert vett őrizetbe. A tinik valószínűleg tőlük szerezték a drogot.