Felüthették valamivel a drogot, ami tolószékbe juttatta a tinilányt

2015.09.19. 12:06

A 16 éves glasgow-i tini, Amy Thomson júniusban, egy házibuliban akarta feldobni magát egy kis MDMA-val, vagyis az ecstasy eredeti, szennyezetlen hatóanyagával, de hatalmas árat fizetett érte. Két hétig volt kómában, súlyos idegrendszeri károsodást szenvedett, és tolószékbe kényszerült.

Daily Dot megkérdezett egy szakembert, aki szerint a drog önmagában nem feltétlenül okozhatott ennyire súlyos károkat. Azt már elképzelhetőbbnek tartja, hogy összekeverték valamivel.

Fotó: Facebook

Lori Chassee, aki ugyan polgármester, de ebben a drogügyekkel foglalkozó szervezetben aktivistáskodik, azt mondta, hogy még nem látott ilyen tüneteket MDMA-fogyasztás után. Szóval hiába árulják a szert úgy, hogy „tiszte extasy”, általában nem az, aminek látszik, hanem felütik valamivel. A dílerek erre a célra többnyire kokaint, koffeint vagy akár fürdősókat is szoktak használni. „Ekkora kockázattal jár, ha nem szabályozzuk a droghasználatot”.

Michael Mithoefer pszichiáter, aki az MDMA terápiás lehetőségeit kutatja, azt mondta, a szer legnagyobb veszélye, hogy a fogyasztója túlhevül, és kiszárad – mindezek fokozottan érvényesülnek, amikor a fiatalok egy csomót táncolnak, de nem figyelnek oda a folyadékbevitelre. De arra azért nem vállalkozna, hogy állást foglaljon a kérdésben, mert nem ismer minden körülményt. Abban viszont mindketten egyetértettek, hogy ez a történet nem is annyira az MDMA veszélyeiről, mint inkább az utcai drogkereskedeleméről szól.

Mi lett Thomsonnal?

A kórházban töltött idő alatt a szülei és ismerősei végig a tinédzser ágya mellett virrasztottak. Sokáig kétséges volt, hogy egyáltalán felébred-e a kómából, de két hét után megszorította édesanyja kezét. 

A kómában töltött idő alatt Thomson idegrendszeri károsodást szenvedett, ami miatt tolószékbe kényszerült, és azóta csak akadozva képes beszélni. Jelenleg is egy rehabilitációs központban kezelik, ám családja bízik a teljes felépülésében. A lány később egy videóban köszönte meg barátainak, hogy mellette állnak. A felvételen jól látszik, hogy mennyire szörnyű állapotba került.

Két hétig kómában feküdt. Most tolószékben ül és alig tud beszélni.
Két hétig kómában feküdt. Most tolószékben ül és alig tud beszélni.
Fotó: Northfoto / Northfoto

Thomsonnal együtt egyébként másik három lány is kórházba került, de őket hamarosan kiengedték. A rendőrség a buli után három embert vett őrizetbe. A tinik valószínűleg tőlük szerezték a drogot.