A 30 éves Melissa „La China” Calderon nagyban űzte az ipart. Több száz utcai díler és fegyveres dolgozott neki, de ennél is durvább, hogy állítólag több mint 180 gyilkosságra adott parancsot. Mindenki rettegett tőle, mert az volt a szokása, hogy az elrabolt és kivégzett emberek levágott testrészeit a családjaik ajtaja előtt hagyta. A The Daily Mail beszámolója szerint rémtetteitől még bérgyilkos szeretője is kiakadt, végül pedig feladta őt a rendőrségen.

Pedro „El Chino” Gomez tényleg alaposan besokallhatott, mert mániákus gyilkosnak nevezte Melissa Calderont, akit a vallomása alapján vasárnap vettek őrizetbe a mexikói rendőrök. A szerető a vádalku keretében azokat a temetkezési helyeket is megmutatta a hatóságoknak, ahová a kartell áldozatait ásták el.

A „La China”, vagyis A Kínai” becenevű asszony 2005-ben szállt be a szervezett bűnözésbe. A Damaso kartellnek kezdett dolgozni, ami a mexikói szuperbörtönből bravúros szökést végrehajtó, „El Chapo” Guzmán vezette Sinaloa drogkartellel is együttműködött. Melissa Calderon viharos gyorsasággal tört fel a ranglétrán, indulatos természete és könyörtelensége miatt 2008-ban kinevezték a banda fegyveres ágának élére.

Egy zacskó kokainnal jutalmazott

A nő a területi harcok keretében kezdett el öldökölni Mexikó Déli-Alsó-Kalifornia tagállamában, ahol ténykedése miatt hét év alatt megtriplázódott a gyilkosságok száma. Kétes hírnevét főleg annak köszönhette, hogy az elrabolt áldozatok levágott testrészeit jelzés értékkel a családjaik küszöbénél hagyta. Az imázsépítésben az is sokat segített, hogy gyakran fegyverekkel pózolt, míg leghűségesebb embereit rendszerint egy zacskó kokainnal jutalmazta.

„Karrierjében” júniusban jött el a fordulópont, amikor felszólították, hogy a börtönből szabaduló fejvadász, Abel Quintero visszatérése miatt mondjon le a posztjáról. Nem igazán tetszett neki a dolog, ezért kilépett a kartellből, és saját bűnbandát alapított. Ez viszont hajdani társainak nem tetszett, így a két fél La Paz várososában, illetve Cabo San Lucas üdülőhelyen kezdett háborúzni egymással.

Jelöletlen sírokba kerültek áldozatai

Melissa Calderon hamarosan már ott tartott, hogy több mint háromszáz utcai díler és fegyveres dolgozott nekik. Ők mindannyian piros motorokkal furikáztak, hogy megismerjék egymást. A rendőrök közben igazi hajtóvadászatot indítottak a bandavezér után, ezért sűrűn váltogatta a járgányait, és több háza is volt, ahol meghúzhatta magát.

Augusztusban például a logisztikáért felelős vezérét, El Tysont bízta meg, hogy szerezzen neki egy pickupot. A férfi a szülei két barátjának járgányát ajánlotta a figyelmébe. Természetéről sokat elmond, hogy a találkozón inkább megölette őket, minthogy kifizesse nekik az árát. Ettől El Tyson is begurult, azzal kezdett fenyegetőzni, hogy a rendőrséghez fordul, mire a nő válaszul levágta a karját, őt is kinyírta, majd a holttestét a többi áldozattal együtt egy jelöletlen sírba dobatta.

Szeretője az enyhébb büntetésért adta fel

Később a halálosztagját vezető El Scarral is sikerült összekülönböznie, mert megölte a kedvenc prostiját. Aztán pedig egy korábbi társát, a drogkereskedő El Tochót akarta elraboltatni, de ez nem sikerült, ezért az embereivel megkínoztatta, majd megölette a férfi barátnőjét. Ők szintén egy jelöletlen sírban kötöttek ki, nem messze attól a helytől, ahová a korábbi három áldozat került. A szeretője nagyjából ezen a ponton sokallt be. Kilépett a bandából, de rövidesen bilincs került a csuklójára, ő meg az enyhébb büntetés reményében feladta Melissa Calderont.

A rendőrök nem sokkal később a kartell egy másik tagját, El Petert is elfogták, aki alátámasztotta a szerető által elmondottakat, valamint az utoljára meggyilkolt öt ember sírjának helyét is elárulta. Melissa Calderont vasárnap egyetlen lövés nélkül tartóztatták le Cabo San Lucas repülőterén, amikor megpróbálta elhagyni az állam területét. Előbb La Pazba, majd Mexikóvárosba vitték. Ügyét várhatóan a jövő évben kezdik el tárgyalni.