ljdsécm.png

18 éve gyilkolta meg a férjét, most végezték ki

2015.10.01. 16:36

Kelly Gissendaner 18 évvel ezelőtt, 1997-ben ölette meg a férjét akkori szeretőjével. 17 évig volt halálsoron, szeptember 30-án viszont végrehajtották a halálos ítéletet. A Huffington Post és a Daily Mail is hosszasan beszámolt a nő börtönben töltött éveiről, és az utolsó óráiról. A kivégzés időpontját már rengetegszer elhalasztották, még Ferenc pápa is kegyelemért könyörgött, de 18 évvel a gyilkosság után Dissendanert kivégezték. 

Bár nem kívánjuk lekicsinyíteni a bűncselekményt, amit Ms. Gissendaner elkövetett, együtt érzünk az áldozatokkal, mégis könyörgünk – a tanács elé benyújtott indokok felülvizsgálata mellett –, hogy úgy enyhítsék az ítéletet, hogy az az igazságot és kegyelmet hirdesse. 

– írta Ferenc pápa képviseletében Carlo Maria Vigano érsek. 

Gissendaner házassága 1997-ben romlott meg, és a szeretőjével, Gregory Owennel tervelték ki a gyilkosságot. Owen szúrta le a férfit, Gissandaner nem vett részt a késelésben. Ennek ellenére őt ítélték halálra, társa 7 év múlva feltételesen szabadulhat. Sokáig úgy nézett ki, hogy Kelly Gissendaner kivégzését sem hajtják végre, rengetegen harcoltak azért, hogy a 47 éves nő kegyelmet kapjon. Három gyereke szintén megtett mindent, hogy ne veszítsék el anyjukat. 

Gissendaner gyerekei sokáig képtelenek voltak megbocsátani anyjuknak, de belátták, hogy Kelly Gissendaner megváltozott a börtönévek alatt.

A valláshoz fordult, több cellatársának is megmentette az életét. 

Megan Chambers öngyilkos akart lenni, de Gissendaner segített neki átvészelni a nehezebb időszakokat. A börtönben megtért, teológiai diplomát szerzett. Legutoljára február 25-én halasztották el a halálos injekciót, de szeptember végén végül kivégezték. Georgia államban 70 éve nem végeztek ki nőt. Gissendaner az ítélet végrehajtása közben az Amazing Grace-t énekelte.