Legalábbis erre utal, hogy a határőrök a leszállást követően két ukrán állampolgár és 12 ládányi zárjegy nélküli cigaretta társaságában érték tetten. A pilótát a Kárpátalja megyei ügyészség most a nemzetközi repülési szabályok megsértésével vádolta meg – írta a mukachevo.net.

A férfi még az október 24-re virradó éjszakán repült át a magyar–ukrán zöldhatáron. A bökkenő csak az volt, hogy erre nem volt engedélye. Az ukrán hatóságoknak már ismerős volt a Cosmos típusú sárkányrepülő, mert az korábban is megsértette az ország légterét. Amikor meglátták, rögtön a nyomába eredtek, és közvetlenül azután ütöttek rajta, hogy Nagydobrony község határában egy legelőn kialakított alkalmi leszállópályára tette le a gépet.

Bár a két ukrán és a raklapnyi zárjegy nélküli cigi viszonylag egyértelművé tette, hogy a a pilóta nem kirándulni ruccant át Ukrajnába, és ezzel a rendőrök is tisztában vannak, a csempészést eddig nem tudták rábizonyítani. Így egyelőre csak az ukrán légtér szándékos megsértése miatt vonják felelősségre. A férfi a sárkányrepülő elkobzása mellett 5 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.