Tisztelt Olvasóink! Ez a cikk már nem frissül tovább. Az új fejleményekről itt olvashatnak.

Mi történt?

Összesen hat helyszínen támadtak péntek este terroristák Párizsban. Az összehangolt akciónak már legkevesebb 127 halálos áldozata van, de jelentések szerint nyolcvanan súlyosan megsérültek, és legalább kétszázan könnyebben.

A legtöbb embert a Bataclan klubban ölték meg, ahol az Eagles Of Death Metal zenekar adott koncertet. Az áldozatok száma egyelőre még nem tisztázott, a CNN reggel még arról írt, hogy itt legalább 112-en haltak meg, amikor fegyveresek rontottak a koncertterembe és túszokat is ejtettek, később a francia lapok azt írták, hogy legalább 82-en haltak meg a klubban. Később a francia ügyészség arról számolt be, hogy 127 áldozattal járt a merényletsorozat és 180 sérültet láttak el.  A helyszínen két magyar fiatal is tartózkodott, nekik sikerült kimenekülni. Egy francia újságíró videózni kezdett a klubnál a lövöldözéskor, jól látszik, hogy néhányan az ablakon lógnak ki és többeket már a bejáratnál eltaláltak.  A sokkoló felvételeket itt nézheti meg.

Horváth Tibor az Indexnek mesélt arról, hogy az életüket az mentette meg, hogy ismerte a klubot, és a galériáról sikerült a színpad mögötti részhez jutniuk észrevétlenül. A Stade de France nemzeti stadionban német-francia barátságos focimeccs zajlott, mikor öngyilkos merénylők robbantottak a környéken. 

A terroristák megtámadták a Le Petit Cambodge éttermet és környékét is és a La Belle Equipe bárban és környékén is lövöldöztek, a 10. kerületben az Avenue de la Republique környékén is többen vesztették életüket a CNN szerint.

Az egyik szemtanú, a 43 éves Mark Colclough a Rue de la Fontaine környékén volt a kollégájával, amikor lövéseket hallott és a fegyverest is látta. "Egy körülbelül 185 centi magas férfit láttam gépfegyverrel. Teljesen feketébe öltözve. Fekete nadrág, csizma, pulóver és talán egy sapka. 3-4 lövést pontos adott le, teljesen szándékosan és profi módon. A kávézó teraszán üldögélő 3-4 embert találta el, akik a földre zuhantak majd megfordult és egy autóst is lelőtt az ablakon keresztül. Besétált a kávézóba és ott balra és jobbra fordulva is lövéseket adott le. Ekkor kerestünk menedéket" - mesélte a férfi a Guardiannek. 15-20 lövést hallottak, aztán minden elcsendesedett. "Közelebb mentünk, a holttestek a földön hevertek. Az autóst a járókelők látták el, haldoklott" - mondta a férfi. 

Ki a felelős?

Francois Hollande a kormány válságtanácskozása után azt mondta, hogy az Iszlám Állam felelős a történtekért. Franciaországban 3 napos nemzeti gyászt rendeltek el. 

A párizsi főügyészség szóvivője elmondta, hogy a támadók közül nyolcan haltak meg, ebből heten öngyilkos merényletben. Több támadó elmenekülhetett. A francia elnök kihirdette a rendkívüli állapotot, és mozgósította a katonaságot.

Párizsban vagyok, vagy oda készülök, mit tegyek?

A Külgazdasági és Külügyminisztérium azt tanácsolja, aki teheti halassza el párizsi útját a terrorcselekmények miatt. "Akik elindulnak a francia fővárosba, regisztrálják magukat a Konzuli Szolgálat oldalán az "Online adatlap konzuli védelemre" elektronikus nyomtatvány kitöltésével"- áll a honlapon. A párizsi magyar nagykövetséget pedig a +33 (0) 83 25 43 62 ügyeleti számon lehet elérni. 

BBC értesülései szerint határozatlan időre lezárták az Eiffel-tornyot, Párizs egyik legnagyobb turistalátványosságát, ahova naponta 20 ezren is ellátogattak. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter pedig bejelentette hogy a helyi hatóságoknak engedélyezték, hogy kijárási tilalmat vezessenek be. 

Párizsban élő munkatársunk elmondása szerint egy turistakedvenc környéken lakik, amely tele van szuvenírboltokkal, most viszont senki sem jár arra.

Nekünk egy pincér szólt tegnap, hogy mi történt, és hogy hívjuk fel a szüleinket. A barátaim teljes sokkban vannak. A szobatársam tegnap haza sem tudott jönni, mert egy bárban volt, amelyet biztonsági okokból lezártak, majd amikor kiengedték, nem tudott taxit fogni, a metrót meg lezárták. Egész kerületek vannak lezárva. 
 
Hogy mi van kint, azt annyiból tudom, hogy kinézek az ablakon. Elvileg ma is otthon kell maradni. Egy francia barátom már tegnap írt, hogy ma ki ne tegyem a lábam. A szobatársam tőlem két utcányira van, azt mondja, Párizs szellemváros lett.

Mi lett a zenekarral?

Az Eagles Of Death Metal minden tagja túlélte a támadást. November 29-én lenne koncertje Budapesten, pár nappal ezelőtt jelentették be a szervezők, hogy a nagy érdeklődés miatt a Barba Negra Clubba helyezik át az A38 helyett. A jegyárusítást egyelőre felfüggesztették,  a koncert sorsáról nem tudni egyelőre semmit. 

Live Nation Magyarország szervezi a legnagyobb hazai koncertek többségét, nemsokára Slash, a Ghost, az Imagine Gragons vagy jövőre a Black Sabbath is az ő szervezésükben látogat el Magyarországra. Megkeresésünkre Márkus Éva elmondta, hogy az általuk szervezett produkcióktól egyelőre semmiféle olyan visszajelzés nem érkezett, hogy bármilyen változás lenne a meghirdetett koncertprogramokban, de ha ez mégis bekövetkezne, arról azonnal tájékoztatnák a közönséget.

Bár azt nem tudni, hogy a Bataclan klubban hogyan történt a beengedés, Magyarországon a táskaellenőrzés és a motozás biztos, hogy marad. „Biztos, hogy a jövőben szigorodni fog a koncertekre a beléptetés. Mikor a beengedőkapuknál a biztonsági szolgálat munkatársai megkérik a vendégeket, hogy nyissák ki a táskájukat, hogy belepillanthassanak, vagy testmotozás történik, az mind a látogatók biztonsága érdekében történik” – mondta el Márkus Éva, aki hozzátette, hogy nem valószínű, hogy itthon emiatt kevesebben mennének a jövőben koncertre, viszont az olyan nagyobb városok, mint London vagy néhány amerikai város esetében valószínűleg többen lesznek, akik félnek majd elmenni egy nagyszabású koncertre. 

És most?  

Világszerte politikusok és civilek ezrei fejezték ki szolidaritásukat és ítélték el a történteket. Több országban tartanak megemlékezéseket, Budapesten este 6 órakor tart gyertyagyújtást a Bazilikánál a Tranzit Közösség, a Francia Intézet előtt öt órakor lesz megemlékezés a szolidaritás jegyében. 

Több országban is a francia zászló színeire változtatták az épületek világítását:

Tegnap éjjel pedig lekapcsolták az Eiffel-torony fényeit, az áldozatok előtt tisztelegve.